Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Kutatók ölték meg a legöregebb állatot

2013.11.14. 16:11 Módosítva: 2013-11-14 16:43:34

Egy 507 éves sellőkagyló lehetett a Föld legöregebb állata, amíg tudósok véletlenül meg nem ölték, miközben meg akarták állapítani a korát. A Ming névre keresztelt lényt eredetileg 405 évesnek tippelték, és ahogy minden fiatalabb kagylót, ezt is a mélyhűtőben tárolták. Miután a Bangor Egyetem tudósai kivették a jégről, és alaposabban vizsgálgatni kezdték, a kagyló megdöglött, írja a Telegraph.

ming 2733316b
Fotó: Handout

A puhatestű az Észak-Atlanti óceánból került elő, és a legidősebb állat, amellyel ember találkozott. 2006-ban találták Izland partjainál, 1499-ben születhetett. Nevét a kínai Ming dinasztiáról kapta, amely a puhatestű születése idején uralkodott. Legalábbis a tudósok azt hitték, hogy az idő tájt született, de miután kinyírták, kiderült, hogy hét évvel Amerika felfedezése után. És azóta ott feküdt a víz mélyén, nem törődve az angol polgárháborúval, a felvilágosodással, az ipari forradalommal, sem a két világháborúval.

A kagylók nyaranta növesztenek egy-egy évgyűrűt héjukra, amikor a víz melegebb és több a táplálék. Ha kettényitják őket, a héj belső felén könnyedén meg lehet számolni az évgyűrűket, úgy, mint a fák esetében. Az évgyűrűk a héj külső felén is láthatóak, de ott könnyebben megsérülnek, ezért a kutatók inkább a héj belső felét elemzik.

Ming rekordja a Guinness-könyvbe is bekerült. A legérdekesebb azonban nem az állat kora, hanem mindaz, amit a tudósok leolvashatnak majd a héjáról. Az adatokból valószínűleg arra is következtetni lehet majd, milyen volt a tengerek hőmérséklete és szintje több száz évvel ezelőtt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!