Megtalálták a T-rex gyilkos elődjét

2013.11.22. 17:27

Új gigantikus dinoszauruszfajt azonosítottak Észak-Amerikában, a 98 millió évvel ezelőtt élt húsevő korának csúcsragadozója volt – olvasható a Nature Communications tudományos lap pénteki számában. Az ősgyík a Carcharodontosaurusok (cápagyíkok) közé tartozik. Rajta kívül csak egy fajt sorolnak ide, az 1950-es években felfedezett Acrocanthosaurust, amely tízmillió évvel korábban kóborolt Észak-Amerika keleti területein.

"Utoljára 63 éve neveztek el ilyen méretű ragadozót Észak-Amerikában. El lehet képzelni, milyen izgalomba jöttünk, amikor megpillantottuk a hegyoldalban ennek a behemótnak a csontjait" - mondta Lindsay Zanno, az Észak-Karolinai Egyetem őslénykutatója, a leletet bemutató tanulmány vezető szerzője.

Zanno és kollégája, Peter Makovicky, a chicagói Field Természettudományi Múzeum kutatója fedezte fel az új ragadozófaj részben fennmaradt csontvázát 2008-ban Utah államban, és Siats meekerorumnak nevezték el. A név első tagja egy ősi utahi indián legenda emberevő szörnyére, második tagja a Field Múzeum fiatal paleontológusait támogató Meeker családra utal.

A feltárt egyed több mint 9 méter hosszú és legalább 4 tonnás lehetett, gigantikus méretei ellenére csontjai fiatal állatról árulkodnak. A Siats a késő kréta idején (100 millió - 66 millió évvel ezelőtt) tartotta rettegésben a mai Utah állam területének állatait. Felfedezéséig nem tudták, melyik volt a korszak észak-amerikai csúcsragadozója.

A méretbeli különbségek miatt a kutatók feltételezik, hogy előbb kihalt az a család, melybe a Siats is tartozott, és csak ezután foglalták el helyüket a tápláléklánc csúcsán a tirannoszauruszok.

"A korszak tirannoszaurusza sokkal kisebb volt a Siatsnál, tehát előbb ki kellett halnia, csak utána vehette át a helyét a tirannoszaurusz, amelynek egyik faja, a Tyrannosaurus rex az evolúció során a Siatsnál is hatalmasabbra nőtt" - tette hozzá Zanno.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport