Nem jó, ha gyorsétterem van a közelünkben
Brit kutatók szerint segítené az elhízás elleni harcot, ha nem építenének gyorséttermeket otthonok és irodák közelébe. A kutatási eredmények szerint a lehetőség, hogy könnyen hozzáférhetünk a pizzához és más gyorséttermi ételekhez, megduplázza az elhízás esélyét.
A felmérések azt mutatják, a helyzeten néhány intézkedéssel lehetne javítani - például nem kéne gyorséttermeket építeni iskolák közelébe. Mások azzal érvelnek, hogy a döntéshozóknak inkább arra kéne koncentrálniuk, hogy egészségesebbé tegyék a gyorskajákat.
A kutatási eredményeket több mint ötezer, 1950 és 1975 között született felnőtt követéses vizsgálatával gyűjtötték össze. A Cambridge Egyetem epidemológusai azt vizsgálták, hogy az érintettek milyen gyakran vásárolnak elvihető ételeket, vagyis pizzát, hamburgert, csipszet és más gyorskaját az otthonukhoz közel, a munkahelyükön és ingázás közben.
Amennyire lehetséges volt, a kutatók más, az elhízást befolyásoló tényezőket, például a dohányzást, az iskolai végzettséget és az átlagos jövedelmet is figyelembe vették a kiértékelésnél.
Azok, akik könnyebben hozzáférhettek az elvihető gyorséttermi ételekhez, általában közel kétszer akkora eséllyel híztak el, mint azok, akik nem. [...] A kutatási eredményeink azt sugallják, hogy a környékünkön elérhető gyorséttermek korlátozása sikeres lehet.
– mondta a BBC-nek a kutatás vezető dr. Thomas Burgoine.
Mások azt állítják, hogy a gyorséttermi kaja egészségesebbé tétele hatékonyabb megoldás lenne.
Ahelyett, hogy korlátozzák a gyorskajákat, inkább a megváltoztatásukra kéne törekednünk. Az egészséges ételnek nemcsak elérhetőnek, hanem látványosnak, finomnak és olyan olcsónak kell lennie, mint az egészségtelennek.
– mondta dr. Kathryn Neckerman, a Columbia Egyetem kutatója.