A föld reng, de még nem jön a világvége

2014.03.31. 11:49

Harmincnégy éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg a hét végén az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkot: ez idáig nem érkezett jelentés a 4,8-as magnitúdójú földmozgás okozta esetleges károkról, illetve sérülésekről, írja az MTI.

A helyi idő szerint vasárnap reggel bekövetkezett rengéshez hasonló erősségű földmozgást 1980 februárja óta nem tapasztaltak a parkban. Évente nagyjából ezer-háromezer földrengés rázza meg a területet – közölte az Utahi Egyetem, az amerikai földtani intézet (USGS) és a park kutatási együttműködésével megvalósult Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet (Yellowstone Volcano Observatory).

A park felszíne alatt húzódó ősi vulkánról a közelmúltban állapították meg a kutatók, hogy 2,5-ször nagyobb, mint azt korábban gondolták, vagyis nagyjából 48 kilométer széles. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen.

Az egyetem szeizmológusai szerint a mostani rengés egy olyan megemelkedett földterület középpontjának a közelében történt, amelyet már hónapok óta tanulmányoznak a geológusok. Egy 1996 és 2003 közötti periódusban tapasztalt korábbi földkéreg-megemelkedés során szintén fokozott szeizmikus aktivitást észleltek a területen.

A kutatók szerint a mostani szeizmikus aktivitás szerencsére nem a park alatti vulkán kitörésének a jele. A Yellowstone föld alatti tűzhányójának legpusztítóbb kitörésére kétmillió évvel ezelőtt került sor. Az erupció nyomán Észak-Amerika mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok tetemei egészen a mai Nebraska területéig elértek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport