Lajos, Patrícia
15 °C
28 °C

Hatalmas lyuk tátong Szibériában

2014.07.16. 20:24

Hatalmas lyukat filmeztek le Szibériában, írja a Sploid. A helikopterről készített felvételen az látszik, mintha egy robbanás okozta volna a hatalmas, megközelítőleg 80 méter széles lyukat. A videót a Jamal-félsziget fölött készítették, azon a területen, ahol 1972-ben hatalmas földgázlelőhelyeket találtak, ezeket a Gazprom orosz olajipari cég igyekszik kibányászni.

Jamal – azt jelenti, világ vége – az Európába szállított orosz gáz fő forrásvidéke. Az eddigi feltételezések szerint a lyuk körülbelül két évvel ezelőtt keletkezhetett. Eleinte sokan hamisítványnak tartották a videót, de mostanra biztos, hogy a titokzatos lyuk valóban létezik. Olyannyira, hogy a helyi hatóságok expedíciót szerveztek a felderítésére, amelyben részt vesz két szakértő az oroszországi Sarkkutató Központtól és egy az Orosz Tudományos Akadémia Krioszféra Intézetétől is, hogy föld-, levegő- és vízmintákat vegyenek a helyszínen.

Az expedíció eredményéig csak találgatni lehet, hogy mi is pontosan az óriáslyuk. Természetesen azonnal megjelent a bármilyen jelenség mögött mögött földönkívülieket sejtő tábor, de meteorbecsapódás nyomának is többen vélték a nyílást. Ezeknél földhözragadtabb magyarázat, hogy egy gigantikus víznyelőről van szó, de ezt cáfolni látszik, hogy a lyuk peremén látható törmelék nem beomlásra, hanem kilökődésre utal.

Mint a pezsgősdugó

Anna Kurcsatova szakértő azt nyilatkozta a Siberian Times újságnak, hogy a kráter természetes úton jött létre. Víz, gáz és só keveredett egymással, ami robbanást okozott a felszín alatt, ami a globális felmelegedésnek köszönhető. Szerinte homokkal keveredett jégtakaróban gyülemlett fel annyi gáz, ami sóval érintkezve robbanást okozott, mint amikor egy pezsgősdugó kipattan a palackból. Ez megmagyarázná, miért sötét a lyuk pereme: a fekete foltok égésnyomok lehetnek. Tízezer éve ez a terület egyébként még a tengerhez tartozott. Már kutatócsoportot is küldtek a helyszínre, hogy mintákat vegyenek és megvizsgálják a lyuk keletkezésének okát.

Ha valóban valami ilyesmi történt, az veszélyes is lehet a jövőben, hiszen a terület tele van gázcsövekkel. A lyuk 30 kilométerre található Yamal Bovanenkovo nevű, legnagyobb gázmezőjétől, amelyet 1972-ben fedeztek fel, és 2012-től használja a Gazprom.

A Sidney Morning Heraldnak azt nyilatkozta dr. Chris Fogwill tudós, hogy egy ritka geológiai jelenség, az úgy nevezett pingó történhetett. Ennek az a lényege, hogy a mélyből felpréselődött víz megfagy a föld alatt, ezzel egy kisebb dombot hozva létre, ez robbanhatott fel a gáznak köszönhetően. A tudós szerint egyébként sokkal aktívabb geológiai mozgások érzékelhetőek a a fagyott földrészeken az utóbbi években, mint a történelem során bármikor, erről pedig a globális felmelegedés miatti magasabb hőmérséklet tehet.

Odaértek az oroszok

Időközben a helyszínre küldött kutatók elérték a lyukat, és az első felvételek igazolják az előzetes tippeket. A nyílásba leeresztett kamera vizet mutatott a gödör alján, a vájat falán sem látszik semmi, ami földönkívüli tevékenységre vagy meteorbecsapódásra utalna.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!