Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Pseudomonas aeruginosa? Egészségére!

Pseudomonas aeruginosa smear Gram 2010-02-10
2014.08.26. 13:08

A Nébih 12-féle ásványvizet von ki a forgalomból, mert túl sok nitrition és Pseudomonas aeruginosa volt bennük. Előbbi határértéke 0,1 milligramm per liter, utóbbié  0/250 ml, azaz palackozott vízben egyáltalán nem lehet. Legalábbis Európában, mert az USA-ban például nincs ilyen szabályozás. De mik ezek a dolgok a vízben, és miért veszélyesek?

Pseudomonas aeruginosa 

Ez egy nagyon gyakori baktérium, megtalálható a földben, a vízben, a bőrfelületeken és az ember által létrehozott, mesterséges környezetekben is. Sőt, az extrém környezetet is jól bírja, elvan hipoxiás (oxigénhiányos) helyeken is, a NASA 2013-as kísérlete szerint sikerrel alkalmazkodott a mikrogravitációhoz is.

Az állatokban és emberben is képes betegségeket okozni, megfertőzi a sérült szöveteket vagy a legyengült immunrendszert. Gyulladást, égési sebeket és vérmérgezést okozhat, de neki köszönhetjük az úgynevezett pezsgőfürdő-kiütéseket is, amikor bárányhimlőhöz hasonló kiütések borítják el a testet. Gyakran okoz gyulladást a fül külsején.

Szerves anyagokkal táplálkozik, és ha ezt fontos szervekben teszi, például a tüdőben, a húgyutakban vagy a vesékben, az akár halálos is lehet. Mivel a legtöbb felületen megél, megtalálható nem fertőtlenített orvosi eszközökön, többek között katétereken is, ami gyakran fertőzésekhez vezet a kórházakban.

Sok negatívuma mellett hasznos szerep is jut neki: mivel képes lebontani a szénhidrogéneket, olajszennyezések megszüntetésére is használják.

Nitrition

A nitritet főleg fertőtlenítésre használják, leginkább a hat hónap alatti csecsemőkre veszélyes: légszomjat, methemoglobin-túltermeléstkékcsecsemő-szindrómát (különböző keringési elégtelenségeket) okoz.

A magas nitráttartalom a fertőtlenítők mellett a földművelésből is belekerülhet a vizekbe. Normál esetben a földben néhány milligramm literenként a nitritek és nitrátok szintje, bár néhány területen előfordulhatnak kiugró értékek, az intenzív földművelés például 50 milligramm per literre emelheti az előfordulást, ami már betegségeket okoz. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.