Natália
-3 °C
7 °C

Hárommillió évre kihalt az ősóceán

2014.08.28. 11:01

A kréta-tercier (KT) tömeges kihalás, amelynek során 65 millió évvel ezelőtt elpusztult az állatvilág és a növények háromnegyede, nem egyformán érintette a világ óceánjait – erre jöttek rá a Yale Egyetem és a Kaliforniai Egyetem tudósai.  Eredményeiket a Nature Geoscience folyóiratban tették közzé.

A kréta-tercier kihalást nem úszták meg a fitoplanktonok, az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői sem, pusztulásuk pedig egyaránt éhhalálra ítélte a zsákmányállatokat és a ragadozókat – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Az amerikai paleontológusok a Csendes-óceán mélyéről, valamint az egykori Thetys-óceán területéről vett mélyfurati mintákban lévő fosszílizálódott cápafogakat, halpikkelyeket vizsgálták – írja az MTI. Az elemzés rávilágított, hogy a kréta-tercier kihalási esemény következtében drámaian lecsökkent a halpopuláció a Thetys-óceánban, és legalább hárommillió év kellett ahhoz, hogy a vizei újra benépesüljenek. A Csendes-óceánban viszont megmaradt, vagy akár valamelyest gyarapodott is a halállomány.

„A Csendes-óceán egészen más képet mutatott. Vizsgálataink hozzájárulnak annak megértéséhez, hogy a fajok és az ökorendszerek miként reagálhatnak a környezeti változásokra " - hangsúlyozta Pincelli Hull, a Yale Egyetem docense, a tanulmány társszerzője.

A Thetys-óceán Gondwana és Laurázsia kontinenseket választotta el egymástól a mezozoikum idején, az Indiai-óceán megjelenése előtt. Mára e geológiai képződményből csupán a Földközi-tenger medencéje maradt fenn.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!