Ha kisüt a nap, több lesz az öngyilkosság

2014.09.11. 17:29

Öngyilkossághoz vezethetnek a szép idő első napjai a depressziósoknál, az utána következő, hosszan tartó napos idő azonban véd a tragédia ellen – derült ki egy majdnem 70 ezer öngyilkos adatait elemző osztrák tanulmányból, írja az MTI.

A napsütés belső nyugtalanságot idézhet elő és növelheti az aktivitást, ezért lehet az öngyilkosság "motorja" - írták a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.

A hosszú ideig tartó, napsütéses idő gyógyítóan hat a depresszióra hajlamos emberekre, ám nem az első naptól. "Egy napsütéses időszak 14. és 60. napja között egyértelműen pozitívan hat a napfény, kevesebb az öngyilkosság"  magyarázta Matthäus Willeit, aki kollégájával, Nestor Kapustával együtt a kutatást vezette.

A kutatók az 1970 januárja és 2010 májusa közötti időszak osztrák öngyilkossági adatait elemezték. Egy borultabb időszak után minél gyorsabban kisütött a nap, annál nagyobb veszélyben voltak a sérülékeny emberek  derült ki az adatokból.

A depressziós hajlamúaknál a napfény belső nyugtalanságot, impulzívabb viselkedést idézhet elő, és ahhoz vezethet, hogy az öngyilkos gondolatok valóban öngyilkosságba torkolljanak - foglalta össze Willeit.

A kutatás eredményeit a tények is alátámasztják: Ausztriában és sok más országban tavasszal követik el a legtöbb öngyilkosságot. 

A majdnem 70 ezer öngyilkosság adatait a kutatók összevetették Ausztria 86 meteorológiai állomásának méréseivel, majd matematikai módszerekkel kiszűrték az egyéb szezonális változások  köztük a munkanélküliség  hatásait, hogy megvizsgálhassák, hogyan befolyásolja a napsütés az öngyilkosságok gyakoriságát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport