Egyre több a pszichiátriai beteg magyar

2015.01.27. 15:55

A depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésének, amelyet Szegeden rendeznek meg szerdától szombatig – írja az MTI.

Az Európai Unióban Magyarország a második helyen áll Litvánia után a befejezett öngyilkosságok tekintetében, amelynek legfontosabb rizikófaktora a depresszió – mondta Molnár Károly, a társaság elnöke a gyűlést beharangozó keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szinapszistól a szintézisig mottójú rendezvény főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia és az interdiszciplinaritás. Szó esik majd a magyar pszichiátriai ellátás aktuális kérdéseiről és kihívásairól. A rendezvényen két világhírű professzor, Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus, valamint Marco Sarchiapone olasz pszichiáter vezetésével öngyilkosság-megelőzési szakmai tréninget is tartanak. 

A gyakorlati tapasztalatok és a szakmai felmérések szerint folyamatosan nő a betegszám, miközben a pszichiátriai ellátás szakemberhiánnyal küzd, és nem növekszik a rezidensek száma sem.

Lehóczky Pál, a társaság előző elnöke a vándorgyűléssel kapcsolatban elmondta: olyan témákkal lépnek saját szakmai közösségük elé, amelyek a különböző szakmák, tudományágak együttműködését célozzák. Szerinte korszerű pszichiátriának azt lehet nevezni, amely személyközpontú, közösségi alapú, páciens közeli és holisztikus megközelítésű; vannak már erre irányuló kísérletek és olyan helyek, ahol ez a szemlélet kezd gyökeret verni.

Purebl György, a társaság leendő elnöke hangsúlyozta: szemléletváltásra és összefogásra van szükség, hogy a mentális zavarral küzdőket ne másodrangú állampolgárnak tekintse a társadalom.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport