Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mintha 15 paksi erőmű állna le

2015.03.16. 15:28

Pénteken napfogyatkozás lesz, de a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) felkészülten várja a napenergia-kiesést – írja az MTI. A cég hétfői közleménye szerint a hazai villamosenergia-szolgáltatást valószínűleg nem veszélyezteti közvetlenül a napfogyatkozás: csak ott van szükség nagyobb beavatkozásokra, ahol sok napelemtelepet működtetnek. Ugyanakkor

a jelenség akár 30 gigawatt villamosenergia-kieséssel járhat; ez a paksi erőmű kapacitásának 15-szöröse.

A március 20-i napfogyatkozás mértéke Magyarországon legfeljebb 60 százalékot ér el a csúcsponton; a Hold ekkora részét fogja kitakarni a Napnak. A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart, a csúcspontja 10:48-kor következik be.

A Mavir szerint az európai rendszerirányítók felkészültek a nehézségekre: növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségeket és szükség esetén készen állnak egymás segítésére. Megerősített ügyelet lesz: a szakemberek kora reggeltől a napfogyatkozás végéig folyamatos telefonkapcsolatot tartva felügyelik majd az energiaellátás biztonságát.

A napfogyatkozás várható hatásainak modellezéséhez több számítást is végeztek. A sötétedés mértéke ugyan elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, a várható hatások kezelése most mégis komolyabb feladatot jelent. Akkoriban ugyanis

az európai villamosenergia-termelés 0,5 százaléka érkezett a napelemekből. Ma már 10,5 százaléka.

A napfogyatkozás elsősorban Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország energiaellátását érintheti, mivel itt van a legtöbb napelemtelep. Európa 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitással rendelkezik; ezeknek a harmada eshet ki a napfogyatkozás idején.

A szakértőknek a jelenség ütemét is figyelembe kell venniük. A napnyugta és a napfelkelte – és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése – viszonylag lassú folyamat, de a napfogyatkozás idején a változás sokkal gyorsabban történik.

Az MTA is felkészült

A napfogyatkozás megfigyelésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) bemutatót szervez Széchenyi téri székháza előtt. A parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül követhető lesz a jelenség. A rendezvényt pénteken 9 és 13 óra között tartják.

A megfigyeléshez szükség van védőfelszerelésre, a szervezők a helyszínen biztosítanak speciális, napfogyatkozás-néző szemüvegeket. A Magyar Csillagászati Egyesület bár számos ponton állít majd fel az országban a megfigyelésre alkalmas távcsöveket és standokat, védőszemüveget csak itt adnak, ilyesmit külön nem forgalmaznak, érdemes ezeket szakboltban beszerezni. A szakemberek figyelmeztettek, hogy

távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjével soha nem szabad a Napba nézni, mert megfelelő szűrő nélkül ez súlyos látáskárosodást okozhat.

Az MTA nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az élő tudósítást a Feröer-szigetekről közvetítik, mivel ez a teljes napfogyatkozás sávjába esik. Az előadások ingyenesek, de a korlátozott számú férőhely miatt érdemes időben regisztrálni. A tudósítás és az előadások rossz idő esetén sem maradnak el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.