A légkörben is brutális volt a nepáli földrengés

2015.05.05. 09:15

Április 25-én a 7,8-as magnitúdójú nepáli földrengés nemcsak a földön volt nagy hatású: energiahullámai bolygónk atmoszférájában felső részében is megjelentek, befolyásolták az elektronok eloszlását az ionoszférában. Az ionoszféra a Föld légkörének felső részében van, 60-1000 kilométerre a felszíntől. A földrengés által okozott változásokat GPS-szel figyelték meg a NASA kutatói, köztük Komjáthy Attila, a JPL magyar tudósa.

A kutatók a függőeleges elektrontartalmat mérték (vertical total electron content - VTEC), ez látható kék vonallal a grafikonon. A másik ábrán vörös-narancs színnel láthatóak az elektroneloszlásokban keletkező hullámok. A hullámok 2-8 perc hosszú periódussal rendelkeznek. 

nepalquakeionosphere20150501
Fotó: NASA

Mindkét ábrán egyértelműen látszik a földrengés nyoma, aztán a visszatérés az eredeti állapotba. Az adatokat az epicentrumtól 640 kilométerre lévő GPS-állomásról gyűjtötték, ahová 21 perc alatt ért el a katasztrófa hatása, de felhasználták az orosz megfelelő, a Glonass adatait is..

A kutatók azért tanulmányozzák a természeti katasztrófák légköri lenyomatait, hogy a jövőben előrejelző-rendszert készíthessenek. Ugyanezzel a megoldással már készült cunami-előrejelező, Kaliforniában pedig már földrengésekre is tesztelik a rendszert.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport