Itt a videó a Gripen kényszerleszállásáról

2015.06.11. 17:55

Kádár Sándor őrnagy szerda reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség meghibásodott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Utóbbit csak akkor tette, mikor a gép már a kifutópályán, a hasán csúszva kitört balra. Mivel ilyenkor nagy az esély arra, hogy a gép pörögni kezd, a pilóta inkább a biztonságosabb katapultálást választotta.

Hasra száll a 30-as Gripen

A teljes képhez hozzátartozik, hogy vadászpilóta békeidőben ennél hősiesebb tettet nem nagyon hajthat végre: akkor sem lehetett volna senkinek egy szava sem, ha a futómű meghibásodását látva kivezeti a gépet a lakott terület közeléből, és ott katapultál. Ehhez képest Kádár hasra tette a gépet (ami nem példa nélküli, de nem is egyszerű mutatvány), és egészen addig nem is katapultált, míg még nagyobb veszélybe nem került. 

Hende Csaba honvédelmi miniszter a példás helytállásért Hazáért érdemjelet adományozott az őrnagynak. Ebből az alkalomból készült is egy kórházlátogatós videó, amiben benne van a Gripen landolásáról is egy felvétel.

A Honvédelmi Minisztérium teljes videója a kitüntetésről, kórházlátogatásról itt nézhető meg. A baleset és a pilóta megszólalása a 0:40-től 1:50-ig tartó résznél van.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát.

gripen
Fotó: Honvedelem.hu

Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport