Felboncolták a legöregebb kutyamúmiát

2015.06.19. 16:52

Jakutföldi tudósok felboncolták a világ legidősebb ismert kutyamúmiáját. Az állat tetemét 2011-ben fedezte fel két amatőr paleontológus, Jurij és Igor Gorohov. A jakutföldi tudósok a szülőfalujuktól, Tumattól 42 kilométerre lévő lelőhelyen, a Sziallah-folyó partján bukkantak rá az örökké fagyott talajban. A település tiszteletére a kutya a tumati kutya nevet kapta – írja az MTI.

information items 3131
Fotó: Michil Yakovlev / NEFU

Az elmúlt években számtalan orosz és külföldi kutató, köztük belga, kanadai és német szakértők vizsgálták a kutyamúmiát. Az állat tetemét a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem orvosi karának tudósai preparálták.

Az eredményeket ismertető Darima Garmajeva professzor elmondta: elsősorban azt szerették volna meghatározni, hogy milyen állapotban voltak a szövetek.

Nemcsak a csontváz maradt fenn teljes épségben – ami önmagában is egyedülállónak számít –, de nem találtuk a halál után bekövetkező szövetbomlás jeleit sem. Az állat belső szervei, vagyis a szíve, tüdeje, mája és emésztőrendszere épségben maradtak.

– mondta Darima Garmajeva.

A vizsgálatok szerint egy három hónapos nőstény kölyökkutyáról van szó. Az állat 12 450 éve pusztulhatott el, vélhetően földcsuszamlás miatt - legalábbis erre utal, hogy az állat gyomrában találtak két apró, egy-egy centiméteres gallydarabkát. A kutatók feltételezik, hogy a földcsuszamlás által elsodort kölyökkutya a szájával próbált megkapaszkodni a növényzetben.

Mietje Germonpre professzor, a Belga Királyi Természettudományi Intézet paleontológusa szerint a tumati kutya a korai domesztikált állatok közé tartozott, amelyeket Közép-Ázsiában háziasítottak, majd követték a gazdáikat Amerikába. Germonpre szerint a lelet révén többet tudhatnak meg arról, hogy hogyan háziasították a kutyákat távoli őseink.

Két elmélet létezik. Az egyik szerint a kutyák kezdetben a települések környékén ólálkodtak, és hulladékkal táplálkoztak, míg lassacskán hozzászoktak az emberhez. A másik elmélet szerint, és ez a valószínűbb, az ember kezdeményezte a kapcsolatot: befogadta a kölyökkutyákat, és nevelgette, szelídítette az állatokat.

– mondta Germonpre.

A kutyamúmia vizsgálata ősszel folytatódik, amikor a szövetmintákat és az állat gyomrának tartalmát Japánba küldik, hogy a Tohoku Egyetem szakértői is elemezhessék., valamint az állat gyomortartalmát Japánba, a Tohoku Egyetemre küldik el elemzésre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport