Iván
17 °C
32 °C

Megdőlt az egyfolytában alvás világrekordja

2015.09.11. 09:09

Az Európában élő nagy pele a pelefélék családjának legnagyobb képviselője. De nem csupán ebben tart rekordot, egy új kutatás szerint ez a világ legaluszékonyabb állata. Képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban.

A többi téli álmot alvó állathoz hasonlóan, a pele is csak nyáron aktív, télen bevackolja magát és átalussza a hideg hónapokat. Nyáron mohából és növényi rostokból épít magának fészket fák odvaiban.

Télen lelassul anyagcseréje, lecsökken testhőmérséklete, ezzel nagyon sok energiát takarít meg. Tavasszal aztán felébrednek, társas életet élnek és fészket építenek maguknak a következő télre.

Néhány kutató észrevette, hogy a pele még a nyári hónapokban is eltűnik a föld alá. A bécsi orvostudományi egyetem kutatói csipet ültettek a pele bőre alá, amely óránként megmérte testhőmérsékletüket. Kiderült, hogy néhány pele visszafeküdt aludni. Valószínűleg azért, mert a körülmények nem voltak megfelelőek a szaporodáshoz.

A pele egyik legfőbb táplálékforrásául szolgáló bükkfának nem volt elégséges termése, így a pele inkább visszafeküdt aludni. A pele későn szüli utódait, akiknek csak három hónapjuk marad meghízni a téli álom előtt. Testsúlyuk 26-szorosát kell magukra szedniük, hogy túléljék a hibernációt. Elegendő élelem nélkül erre képtelenek lennének. Így előfordul, hogy a felnőtt pelék úgy döntenek, hogy kihagynak egy évet.