Zalán
6 °C
19 °C

Ekkora pofont még sose kaptak a klímaváltozás-szkeptikusok

2015.09.26. 20:40

Nem fogja többé szkeptikusoknak nevezni a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, az AP azokat, akik nem ismerik el, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza, mert ezzel a megnevezéssel túl sok tudományos hitelt ad szavaiknak. Ezentúl inkább a "klímaváltozásban kétkedők" lesz a csoport megnevezése, bár vannak, akik szerint még ez is túl kedves.

Az AP egy blogbejegyzésben fejtette ki, hogy a szkeptikus szó csak olyan tudósokra vonatkozhat, aki következetes tudományos módszertannal harcolnak például az áltudományok és a miszticizmus ellen, de olyan emberekre nem lehet ezt használni, akkor egyszerűen csak tagadják egy olyan dolog - az ember okozta klímaváltozás - létezését, amit a tudományos publikációk 90 százaléka alátámaszt. 

A klímaváltozás-tagadó azonban az AP szerint mégiscsak túl erős kifejezés lenne, mert nagyon emlékeztet a holokauszt tagadóra, ezért a hírügynökség a "klímaváltozásban kétkedők" kifejezés mellett döntött. Vannak olyan tudósok, akik szerint ez még mindig túl megengedő, mert a kétkedés még mindig intellektuális erőfeszítést feltételez, miközben szerintük a klímaváltozásról szóló adatokat és az elméletet tagadók körében ilyesmiről szó sincs, írja a Quartz.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!