Jusztina
6 °C
20 °C

Kengurufing-kutatások alapján terveznék meg az ausztrál klímastratégiát

2015.11.05. 17:05

Ismert erdei körökben, hogy a kengurufingnak szokatlanul alacsony a metántartalma. Egy új kutatás szerint ezt kihasználva az ausztrál farmerek a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosaivá válhatnak.

A juhok és a szarvasmarhák sokkal több metánt pufogtatnak el, mint a kenguruk. Egy időben a kutatók is megpróbálkoztak alacsonyabb üvegházhatású juhok tenyésztésével, és már akkor is felfigyeltek a kevésbé gyilkos gázokat eregető kengurukra. Úgy vélték, a gyomrukban egy speciális mikroorganizmus-elegy alakulhatott ki, ami visszafogja a metántermelést.

A kutatók akkor azt remélték, hogy a mikroorganizmusok áttelepítésével a juhok és szarvasmarhák sem finganák le a fejünk fölül az ózonréteget. Az eredmények viszont nem ezt mutatják, szóval továbbra is a juhok és tehenek beleiben kell keresni a megoldást, nem a kenguruk emésztőrendszerében.

A kísérletek során a kutatók vörös és szürke kengurukat tartottak fogságban, de luxuskörülmények között, hogy kényelmesen elemezhessék a ki- és bemenő gáz összetételét. A tanulmány vezető szerzője, dr. Adam Munn szerint a kenguruk gyomrában azért olyan kevés a metán, mert máshogy halad át a beleiken a táplálék, és nem az egyedi bélflórájuk miatt.

Ne röhögjenek, ez komoly dolog. 2015 márciusában készült egy felmérés: ezek szerint Ausztráiában az üvegházhatású gázok 15 százaléka a mezőgazdaságból származik, és ezt nem a traktorok pöfögték ki, hanem az állatok. A mezőgazdaság Ausztrália első számú metánforrása. Épp ezért Munn és kollégái is úgy látják, hogy a kísérleteket folytatni kell; ha kevesebb metánt termelő állatokat tudnának tenyészteni, abból az egész világ profitálhatna. Persze, ehhez szükség lesz a farmerek és takarmánygyártók segítségére is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.