Mária
-7 °C
3 °C

Látványos meteorzápor lesz ma este

2015.12.14. 19:11

Ma éri el a csúcspontját a Geminidák meteorraj; a legtöbb hullócsillagot várhatóan hétfő este láthatjuk. Az Időkép előrejelzése szerint az esti órákban a Dunántúl déli részén és a Tiszántúl keleti részén kevésbé lesz felhős az ég, így errefelé jó eséllyel megfigyelhetjük a Geminidákat.

A Geminidák meteorraj nem annyira híres, mint az augusztusban érkező Perseidák, mert csak hideg decemberi éjszakákon lehet látni őket. A rajt december 6-a és 18-a között lehet megfigyelni. Az első napokon óránként csak 1-2 meteort láthatunk, de ez folyamatosan egyre több lesz. Péntek óta az aktivitás rohamos gyorsasággal nő: két nap alatt a látható meteorok száma 100-120-ra nőhet.

A tetőzés ma estére várható. Idén a holdfény is alig zavarja az áramlat megfigyelését: ehhez a derült, de városi fényektől mentes helyszínek a legalkalmasabbak. Borús időben a rádiómeteoros aktivitás nyomon követésével vigasztalódhatunk.

A következő napokban a Geminidák aktivitása gyengülni fog. Két nap múlva már csak óránként húsz meteort figyelhetünk meg, majd újabb két nap elteltével óránként már csak egyet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!