Ágnes
-13 °C
0 °C

Ha űrhajós akar lenni, itt a remek alkalom

2015.12.15. 09:48

Űrhajósnak lenni fantasztikus dolog lehet, bár péknek lenni sem utolsó, már csak azért sem, mert a Nemzetközi Űrállomáson nem lehet lekváros buktát sütni. Aztán mégis többen lesznek pékek, mint űrhajósok, de pékekre mindig szükség van, űrhajósokra meg csak ritkán.

Most például igen: a NASA most hirdetett meg egy állást, amiben űrhajósokat keresnek.

Lássuk a feltételeket:

  • Amerikai állampolgárság. Ezt kicsit körülményes elintézni, de nem megoldhatatlan feladat, még Magyarországról sem.
  • Főiskolai diploma. Ez a minimum, nyilván egy jobb egyetemről kikerült mérnök, biológus, fizikus, számítástudós vagy matematikus jobb esélyekkel indul.
  • Három év szakmai tapasztalat. Egy kezdő űrhajóstól nyilván nem azt várják el, hogy képzett aszteroidabányász legyen, hanem hogy értsen ahhoz, ami a szakmája - vagyis legyen profi matematikus, számítástudós vagy biológus. Vagy tanár. Ha ez nincs meg, pilótáktól ezer órányi repülést is elfogadnak szakmai tapasztalatként.
  • Sasszem. Ez 20/20-as látást jelent, de ez kiváltható szemüveggel is, ami ezt garantálja. (Furcsa, hogy az elképesztő objektíveket tervező NASA a munkavállalókra bízza a normális szemüveg beszerzését.)
  • Megfelelő testmagasság. Ezt 5 láb 2 hüvelyk (157 centiméter) és 6 láb 3 hüvelyk (190 centiméter) között határozták meg. Nem mintha a NASA-nak baja lenne a kosárlabdázókkal vagy a törpékkel, csak ők nem férnek bele a szabványosított űrruhákba.

A NASA-nak azért van szüksége új űrhajósokra, mert a következő években számos, emberi közreműködést igénylő küldetést terveznek, például a Mars-utazást, ami a NASA egyik legfontosabb, hosszú távú célkitűzése. Mindenesetre ha jelentkezik, ne mondjon fel azonnal a munkahelyén, mert 2017-ig is eltarthat, mire a NASA kiválasztja a megfelelőnek tartott jelölteket.

És hogy mennyit lehet ezzel keresni? Legalább 66 ezer dollárt évente (18,9 millió forint), de a megfelelő szakmai tapasztalattal ez akár 144 ezer dollár (41,3 millió forint) is lehet. Ebből már lehet félretenni a nyugdíjra is, főleg, ha belegondolunk, hogy egy marsi kolónián valószínűleg kevés lehetőség nyílik az impulzusvásárlásra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.