Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

60 millió fa száradt ki Kaliforniában

2015.12.29. 15:42

Egész erdőket fenyeget pusztulással a 2011 óta tartó aszály Kaliforniában, és ezen már az sem segít, ha növekszik a csapadék mennyisége  az El Nino légköri jelenség hatására - írja az MTI.  Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány szerint  

több mint 58 millió fa elhalását okozhatja a vízhiány és a magas hőmérséklet.

  A kutatók szerint a vízhiányon és a magas hőmérsékleten túl a szúk pusztítják az erdőket.  

„Kalifornia erdőségei kulcsszerepet játszanak az állam vízellátásában, fakitermelésében, turizmusában, a szén-dioxid elnyelésében és a kikapcsolódást lehetővé tevő szolgáltatásaiban, tehát ökológiailag, gazdaságilag és kulturálisan is rendkívül fontosak” - mondta Greg Asner, a Carnegie Institution for Science munkatársa.

Az aszály hosszú távú változásokat eredményezhet az ökoszisztémában, és ez befolyásolja az állatok természetes élőhelyeit, a biológiai sokféleséget.

Gyilkos vízveszteség

A kutatók repülőgépről készített felvételek és 2011 óta gyűjtött műholdas adatok elemzése révén mérték fel most először, hogy a szárazság milyen hatással van a kaliforniai erdőkre. Az eredmények szerint az erdők lombkoronái egyre több és több vizet veszítettek az elmúlt négy évben.

A mutatók szerint 2011-2015 között 10,6 millió hektárnyi erdőterület, nagyjából 888 millió hatalmas fa lombkoronája szenvedett jelentős vízveszteséget.

Az érintett fák közül nagyjából 58 milliónál tapasztaltak olyan mértékű vízveszteséget a kutatók, amely rendkívül nagy fenyegetést jelent az erdők hosszú távú egészségére.

A szakemberek szerint a mostani helyzet súlyossága miatt, még ha az El Nino hatására növekszik is a csapadék mennyisége, a jövőben esetlegesen előforduló újabb aszályok lényeges változásokat fognak eredményezni a már most jelentősen meggyengült erdőrendszerben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!