Kristóf, Jakab
20 °C
31 °C

Szuperfémtől lesznek könnyebbek az autók

2016.01.02. 14:35

A magnézium lehet az alumínium után a következő csodaanyag, amivel a repülőgépek, űrhajók és autók sokkal könnyebbé válnak, és ezáltal kevesebb üzemanyagot fognak fogyasztani.

A magnézium hatalmas mennyiségben elérhető, tehát könnyen és súlyos környezeti károk okozása nélkül beszerezhető. Alapból nem kimondottan erős anyag, de ötvözetként már elég jól teljesít. Főleg abban a formájában, amit a UCLA mérnökei találtak ki.

Xiaochun Li és munkatársai szilícium-karbid nanorészecskékkel szórták tele a magnéziumot, hogy megnöveljék az erejét, és ellenállóbbá tegyék a magas hőmérséklettel szemben.

A szilícium-karbidot ma csiszolóporként használják, és ipari vágóeszközöket építenek belőle, mert majdnem olyan kemény, mint a gyémánt. Nem reagál a vízre, sem a savakra és a lúgokra, szóval kémiai szempontból is igencsak ellenálló. Ebből a szupererős anyagból nanoméretű részecskéket használtak fel, olvadt magnéziummal keverték össze, és végül egy különleges ötvözet jött létre. Ennek a tömegének körülbelül 14 százaléka szilícium-karbid, és a maradék 86 százalék magnézium.

Ez az eljárás egyedülálló, Xiaochun Li professzor szerint még senkinek sem sikerült ilyen nanorészecskéket olvadt fémben feloldani. 

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!