Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az Iszlám Állam még nem annyira érzi ezt az okosautó-dolgot

2016.01.07. 12:03

Az önvezető autókat eredetileg katonai célokra szánták: a DARPA 2003-ban több feltalálót is megkeresett, hogy segítsenek a gyártásában. Akkor még arra szánták őket, hogy emberi közreműködés nélkül szállíthassanak utánpótlást a harcoló csapatoknak. Az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonai egységeket, például az utánpótlást szállító konvojokat rendre megtámadták; ha önvezető járművet használnak, egy ilyen támadás nem jár emberáldozattal.

Az Iszlám Állam, akárcsak a világ fennmaradó részét, az okosautó-kérdést is a rossz végéről közelíti meg. Az ő okosautójukban látszólag van sofőr, de távirányítással működik, és legalább olyan pusztító, mint egy öngyilkos merénylő – csak a merénylethez nincs szükség öngyilkosra.

cegrab-20160105-164400-635-1-589x442

A Sky News riportja szerint az Iszlám Állam nemrég feltöltött egy videót az internetre, amiben azt mutatják be, hogy lehet átalakítani egy autót guruló bombává. A videót a Sky News erősen szétszabdalt formában publikálta, nehogy valaki nekiálljon otthon is kipróbálni az Iszlám Állam leghülyébb ötleteit.

Pusztán technikai szempontból nézve a dzsihádisták teljesítménye nem is rossz. A videón láthatjuk a távvezérlésű kormányt, a pedálokat működtető mechanikát, illetve az ülésre szerelhető próbababát. Ha ezt beültetik az autóba, messziről úgy tűnhet, hogy valaki vezeti az autót. A plusz csavar, hogy a terroristák még egy termosztátot is beépítettek a próbababába, hogy átverjék vele a hőérzékelő kamerákat.

Az autóbombás öngyilkos merényletek az Iszlám Állam egyik fő csapásmérő eszközének számítanak. A merényletek száma viszont csökken. Egy iraki megfigyelő, Joel Wing azt írta, hogy karácsony hetében 13 ilyen támadás történt Irakban, holott nyáron még az ötvennél is több jutott egy hétre. A katonai biztonsági szakértők szerint az Iszlám Államnak húsz-harmincezer harcosa lehet, de az, hogy már az autóbombás merényleteket is inkább robotizálják, arra utal, hogy ők sem szívesen pazarolják az emberéletet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.