Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Egy halott, több agysérült a gyógyszerteszt eredménye

2016.01.17. 12:17

Egy ember agyhalott, további három agysérülése szintén visszafordíthatatlan lehet azok közül az önkéntesek közül, akikek pénteken szállítottak kórházba egy félresikerült franciaországi gyógyszerkísérlet miatt. Az ötödik önkéntes is idegrendszeri problémákkal küzd, a hatodik egyelőre jól van, de még őt is vizsgálják. (Frissítés: az AFP hírügynökség szerint a kórház bejelentette, hogy az agyhalott férfi időközben meghalt.)

A kísérlet Rennes városában zajlott, a Biotrial nevű labor végezte egy portugál gyógyszergyártó cég, a Bial megbízásából. A tesztek az első fázisban jártak, vagyis még csak önkénteseken tesztelték a készítmény biztonságosságát. Összesen kilencvenen vettek részt a tesztelésben, a kórházba kerülő hat kísérleti alany a többieknél nagyobb dózist kapott.

Azóta a laborral szemben három különböző hatósági vizsgálat is indult, a rendőrség mellett az egészségügyi ellenőrzésért és a gyógyszerfelügyeletért felelős állami szerv is nyomozni kezdett. A fő kérdés az, hogy a tesztelési eljárásba csúszott hiba, vagy maga a készítmény okolható a súlyos következményekért. Egyelőre úgy tudni, hogy a labor betartotta az előírásokat.

Korábban felmerült, hogy egy kannabiszalapú fájdalomcsillapítóról van szó, ezt Marisol Touraine egészségügyi miniszter cáfolta. A készítmény valójában a marihuána aktív hatóanyagához hasonló, de az agyban is megtalálható természetes vegyület háztartására, azaz az agy endokannabinoid-rendszerére hat. (Egy szintetikus molekula, ami egészen pontosan az endokannabinoid lebontásában fontos enzimet gátol, így közvetve növeli az endokannabinoid-szintet.) A fájdalomcsillapítás mellett kedélyjavításra, szorongásoldásra, illetve a neurodegeneratív betegségek által okozott mozgáskoordinációs problémák csökkentésére is használták volna.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.