Mária
-6 °C
-2 °C

Drámai felvétel a Spacex felrobbanásáról

2016.01.18. 10:29

A SpaceX rakéta teljesítette ugyan elsődleges küldetését, vagyis felvitte a műholdat Föld körüli pályára. De nem sikerült a visszatérés, leszállás után felrobbant a rakéta. A leszállásról a videót Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója tette közzé.

Ezen látszik, hogy a rakéta függőlegesen eléri a leszállóplatformot, de a végén eldől és felrobban. Elon Musk azt mondta erre, hogy legalább nagyobb darabokra tört, mint az előzők.

A leszállóplatform a Csendes-óceánok úszik, és a hullámzás miatt jóval bonyolultabb műveletről van szó. Hiába száll le ugyanis a rakéta, felborulhat a hullámok miatt. A problémát az egyik láb okozta, amelynek nem sikerült megkapaszkodni a platformon.

A SpaceX-nek nemrég sikerült épségben visszahozni egy rakétát, akkor a floridai Cape Canaveralban landolt a SpaceX, űrtörténelmet írva ezzel. A jövőbeli űrkutatások szempontjából kulcsfontosságú, hogy újra használható rakétákat fejlesszenek, mert jelentősen csökkentené a költségeket. Egy SpaceX rakéta 60-90 millió dollárba kerül.

De az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal féltonnás Jason-3 műholdja pályára állt, ez elemzi a tengerszint változásait, és figyeli az óceánok áramlását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.