Jusztina
6 °C
20 °C

A tengerszint-emelkedést és az El Niñót figyeli az új műhold 52 milliárdból

2016.01.18. 15:32
A világtengerek szintjének emelkedését, a ciklonok és az El Niño vizsgálatát is lehetővé teszi a vasárnap Föld körüli pályára bocsátott Jason–3 amerikai–európai éghajlatvizsgáló műhold.

Az 550 kilogrammos műholdat a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról az amerikai SpaceX magáncég Falcon–9-es típusú hordozórakétáján lőtték fel. Az űreszköz, amely a Föld éghajlatvizsgálatában kulcsszerepet játszó óceánmegfigyelő műholdak sorozatának negyedik tagja, 1336 kilométeres magasságban, rádiójelekkel fog adatokat továbbítani a kutatóknak. 

A vasárnapi kilövés egyébként nem sikerült tökéletesen: az űrből való visszatérésekor a 66 méter magas rakéta túl gyorsan ereszkedett leszállóhelye tengeri platformjára – Kalifornia partjaitól 360 kilométerre –, és függőleges leszállása végén kitört az egyik támasztólába, majd felborult.

Ha a jövőben minden jól megy, a francia Thales Alenia által épített műhold a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését és lehűlését okozó El Niño, illetve La Niña légköri jelenségekkel, a globális tengerszint-emelkedéssel, a hurrikánok erősségével és egyéb fontos időjárási, valamint óceáni jelenségekkel kapcsolatos információkkal fogja ellátni a szakembereket. A misszió összköltsége 180 millió dollár, vagyis több mint 52 milliárd forint – írja az MTI.

A Jason–3 elődje, a 2008 közepe óta Föld körüli pályán keringő Jason–2 továbbra is kiváló adatokat juttat el a Földre, annak ellenére, hogy az élettartamát mindössze ötévesre tervezték. Miután segédkezett utódja beállításában, a Jason–2 új pályára áll és a tengerfenékről fog információkat nyújtani.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!