Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Stephen Hawking: Önmagától kell félnie az emberiségnek

2016.01.19. 14:03

Az emberiségnek leginkább saját magától kell félnie, nukleáris háború, globális felmelegedés, genetikailag módosított vírusok veszélyeztetik a világot. Nagyjából így foglalható össze Stephen Hawking legújabb figyelmeztetése. A további haladás a tudományok és technika területén új utakat jelöl ki, amelyek azonban rossz irányba vezethetnek.

Stephen Hawking a BBC Reith Lectures előadássorozatában fejti ki véleményét ezekről. Az előadása egyébként a fekete lyukakról szól – jóslatait egy nézői kérdésre fejtette ki. Szerinte az emberiségnek akkor van esélye túlélni, ha kolóniákat alapít más bolygókon.

Bár egy adott évben kicsi az esélye annak, hogy valamilyen katasztrófa történjen a Földön, ezek az esélyek az évek alatt összeadódnak, és szinte bizonyos, hogy a következő ezer vagy tízezer évben bekövetkezik valamilyen tragédia.

Nem kell tehát attól tartani, hogy a közeljövőben felrobbantanánk a bolygónkat, de Hawking szerint sok időnk sincs. Ez idő alatt ugyanis az emberiségnek meg kell hódítania a világűrt. Így ha bekövetkezik a tragédia a Földön, az emberiség akkor sem pusztul ki. Stephen Hawking azonban belátja, hogy a következő néhány száz évben nem leszünk képesek arra, hogy saját magukat ellátó kolóniákat létesítsünk más bolygókon.

A fizikus nem először fenyegeti az emberiséget azzal, hogy ha nem tesz semmit, akkor ki fog halni. Nemrég a mesterséges intelligenciától óvott mindenkit, amely szerinte idővel eléggé megerősödhet, és kiirthatja az emberiséget. Persze nem azt mondja, hogy meg kell állítani a haladást, csak fel kell ismerni a veszélyeket, és úrrá kell lenni rajtuk. Magát optimistának tartja, és hiszi, hogy az emberiség képes erre.

Amikor a jövő tudósgenerációjáról kérdezték, azt mondta, hogy egyrészt szerencsésnek mondhatja magát, hogy az elméleti fizika problémáival foglalkozhatott, semmi nem fogható az heuréka-pillanathoz, amikor felfedezünk valami teljesen újat. Ugyanakkor a jövő tudósainak tisztában kell lenniük azzal, hogy a tudományos és technikai fejlődés befolyásolja a világot, és segíteni kell a befogadó közönséget, hogy megértsék ezt.

Fontos, hogy ezek a változások a helyes irányba haladjanak. Egy demokratikus társadalomban ez azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell legyen az alapvető tudása, hogy megalapozott döntést hozhasson a jövőről.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.