Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Tényleg létezik a világ legnagyobb kanyonja

2016.01.19. 19:17

Kínai kutatók megerősítették a világ eddig ismert legnagyobb kanyonjának létezését a Déli-sarkvidéken a Hósárkány (Hszüelung) nevű jégtörőhajó fedélzetéről küldött jelentésükben, amelyet a Hszinhua hírügynökség közölt kedden.

A 32. kínai Antarktisz-expedíció kutatóinak közlése szerint a völgyszurdok több mint ezer kilométer hosszú, 1500 méter mély és a felső részén 26,5 kilométer széles. E paraméterek alapján nagyobb, mint az amerikai Arizona államban található Grand Canyon – írja az MTI.

A jégtakaró alatt megbújó kanyon esetleges létezéséről kezdetleges kutatások eredményeit nemrégiben közölte a Geology nevű amerikai szakmai folyóirat azzal, hogy a kanyon, illetve kanyonrendszer halvány nyomait műholdfelvételek is sejttették.

A kínai expedíció novemberben indult útnak az Antarktisz keleti részén, az Erzsébet hercegnő-föld környékére. Beszámolójuk szerint a kanyont a jég alatt hatalmas vizes terület övezi, nagy részen úgynevezett meleg jéggel.

A kínai kutatók 866 ezer négyzetkilométeres területen végeztek vizsgálatokat, amelyben segítségükre volt egy merev szárnyú, jégradarral és nagy pontosságú differenciális GPS (DGPS) rendszerrel felszerelt kínai fejlesztésű repülőgép is.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.