Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Válságstábot állított fel a WHO a zika miatt

2016.01.28. 15:17

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a zikavírus gyors terjedése miatt válságcsoportot állított fel, és a szakértők jövő hétfőn eldöntik, hogy globális fenyegetésként kezeljék-e a zikát.

A terhes nők megfertőződése következményeként több ezer brazil csecsemő az átlagosnál kisebb méretű fejjel született, tehát a kórokozó hatása igencsak látványos és szívszaggató. 

Legutóbb az ebola miatt állítottak fel válságstábot, a nyugat-afrikai járványban ugyanis 11 ezer ember életét vesztette.

Sok okunk van az aggodalomra, és nagy a bizonytalanság - mondta Margaret Chan, a WHO igazgatója. Gyorsan választ kell találni a zikával kapcsolatos kérdésekre. Egyelőre a vírus és a születési rendellenességek közötti kapcsolat sincs hivatalosan megerősítve.

Milliókat elért

Az első brazil vírusfertőzéseket 2015 májusában jelentették az orvosok, és azóta a WHO becslése szerint körülbelül 1,5 millió ember kapta el a kórt. A kórokozót nehéz kimutatni, és sok esetben nincs semmi tünete a fertőzésnek. Az biztos, hogy a kórokozót szúnyogok terjesztik, és mára a régió húsz országában felütötte a fejét.

Ezzel egy időben megnőtt az abnormálisan kis fejjel születő gyermekek, valamint a ritka idegrendszeri rendellenességtől, a Guillain-Barre szindrómától szenvedők száma. A fertőzések és a rendellenességek közötti kapcsolatot még nem sikerült tudományosan alátámasztani, de nagyon gyanús, hogy van összefüggés, és ez Chan szerint aggodalomra ad okot.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.