Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Találtak egy gombát, ami a Marson is megél

2016.01.29. 12:37

Európai tudósok másfél éven át azt vizsgálták a Nemzetközi Űrállomáson, hogy az Antarktisz szikláiról begyűjtött aprócska gombafaj életben maradna-e a Marson. A kísérlet sikeres volt, a gombatelep sejtjeinek 60 százalékat érintetlenül, stabil dns-sel átvészelte a tesztidőszakot.

Ha marsi körülményeket akarunk szimulálni a Földön, arra az antarktiszi McMurdo-völgy a legalkalmasabb. Ez bolygónk egyik legszárazabb és legszélsőségesebb környezete, ahol olyan erős szél fúj, hogy a havat és a jeget is eltakarítja az útjából. De még itt is élnek mikroorganizmusok a sziklarepedésekben, a Cryomyces antarcticus és a Cryomyces minteri. A tudósok úgy gondolták, ha bárminek lenne esélye életben maradni a Marson, akkor ezek a fajok közéjük tartoznak.

A gombákat még az Atlantis űrsiklóval vitték fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol mesterségesen teremtették meg a marsi körülményeket. A környezetükben a levegő 95 százaléka szén-dioxid, 2,7 százaléka nitrogén, 1,6 százaléka argon, és 0,15 százaléka oxigén volt, csupán 370 ppm vízzel. Mindvégig 1000 pascal nyomáson és ultraibolya sugárzás alatt tartották őket.

A kísérletet vezető Silvano Onori professzor a kutatócsoportjával alpesi zuzmókat is tanulmányozott. A Rhizocarpon geographicum és a Xanthoria elegans fajokat Spanyolországban és Ausztriában gyűjtötték be. Ezek egy részét extrém űrbéli körülményeknek tették ki, míg a másik részüket marsi körülmények közt tesztelték.

A marsi körülményeknek kitett zuzmók metabolikus tevékenysége kétszer nagyobb volt, mint az űrbélieké. Az utóbbiak esetében a sejtmembránnak csak 35 százaléka maradt jó állapotban, és ez is azt mutatja, hogy az antarktiszi gombák az igazi túlélők az űrben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.