Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Videojátékot kaptak az ausztrál orángutánok

2016.02.03. 10:55

Orangutánoknak fejlesztettek mozgásérzékelős videojátékot ausztrál kutatók. A Melbourne-i Egyetem és a Victoria Állatkert szakemberei által kifejlesztett két játék tesztjei hétfőn kezdődtek és eddig nagy sikerrel jártak – írta az MTI.

Az állatkert 12 éves orangutánját, Malut már a korábban tableten játszott játék is elbűvölte: a gondozó a kezében tartotta a gépet, az állat pedig sűrű hálón keresztül ért hozzá, de látszott rajta, hogy minden vágya megragadni a tabletet, ami persze a gép végét jelentette volna.

5

Az egyetem egyik kutatója, Marcus Carter ahelyett, hogy orangutánbiztos táblagépet fejlesztett volna, a Microsoft Kinect 3d-s szenzorát használta arra, hogy a ketrecet interaktív térré alakítsa, amelyet az állat testmozgással is irányítani tud.

A kutatók olyan számítógépes játékokat fejlesztettek, ahol foltokat és képeket vetítenek a padlóra, tehát az állatok nemcsak az ujjaikat, hanem az egész testüket használhatják a játékban. Ha a tesztek sikerrel zárulnak, néhány éven belül az orangutánok bármikor játszhatnak interaktív játékokat a látogatókkal.

A világ állatkertjei néhány éve azért kezdték el használni a tableteket, hogy még több tevékenységgel gazdagítsák főemlőseik napjait. A melbourne-i állatkert ezt akarta továbbvinni valami olyasmivel, amit akkor használhatnak, amikor akarnak, nem törik össze, és ők maguk sem sérülnek meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.