Pál
-9 °C
0 °C

Látott már 99 millió éves erekciót?

2016.02.04. 13:32

Merev pénisszel találtak meg egy borostyánba zárt kaszáspókot. A merevedéses fosszilíát Burmában találták, az erekció pedig 99 millió éves. Jelentős leletről van szó, mert a kaszáspókok pénisze visszahúzható, ezért ritkán látni teljes pompájában, viszont sokat segíthet az egymáshoz nagyon hasonló fajok megkülönböztetésében.

A kaszáspókok magyar neve egyébként csalóka, mert valójában nem is pókok. Szintén a pókszabásúak osztályába tartoznak ugyan, de a skorpiók a pókoknál közelebbi rokonaik. Viszont a szaporodásukban a pókoktól és a skorpióktól is eltérnek, ugyanis csak nekik van péniszük. (Bár a pénisz hiányában a nőstény kaszáspókok is egészen hasonlítanak a hím pókokra.)

pm bild weberknecht c jason dunlop
Fotó: Jason Dunlop

A hím pók sző egy tasakot, amelybe először beleüríti a spermáját, majd a táplálkozáshoz is használt tapogatójával gyakorlatilag felszippant belőle egy keveset. Nincs tehát külön erre kitalált szerve, hanem a tapogatót dugja be a nőstény ivarnyílásába. A hím befecskendezi a spermát, a nőstény pedig nem rögtön használja fel, hanem eltárolja a tojásrakás idejére.

A hím kaszáspók viszont nem körülményeskedik ennyit, neki van dedikált pénisze, amelyet közvetlenül bedughat a nőstény szájnyílása közelében található ivarnyílásba. Már ha nem ömlik rá közben némi gyanta, hogy 99 millió évre nyújtsa az erekcióját.

Nem a méret a lényeg, hanem a forma

Szegény kaszáspók ennek biztosan nem örült, a tudósok viszont annál inkább, mert ez az első alkalom, hogy a borostyán konzerválta egy kaszáspók péniszét, és egyben ez az eddigi legjobb állapotban megőrzött kaszáspók-pénisz. Ez már önmagában is szép tudományos érdekesség, de a kaszáspókpénisz-vizsgálatnak az ad különösen nagy jelentőséget, hogy ez az egyetlen épkézláb eszköz a tudósok kezében, hogy az egyébként nagyon hasonlító kaszáspók-fajokat megkülönböztessék egymástól.

A különböző családoknak, sőt fajoknak jellegzetes péniszformájuk lehet. Valójában ez gyakran még a test és a lábak formáinál is fontosabb

– mondta a kutatást vezető Jason Dunlop.

A Burmában talált példány pénisze például a szívalakú fejrésszel és a csavart végződéssel olyan különleges, hogy rögtön egy külön családba is sorolták miatta. Magát a fajt már korábban elnevezték Halitherses grimaldiinak, az új család neve pedig Halithersidae lett.

Dunlop szerint az nem teljesen világos, hogy miért nem találták meg az izgalmi állapotot előidéző nőstényt is a borostyánban. Ez arra is utalhat, hogy valójában nem a légyott előtti pillanatban jött a gyantaömlés, hanem éppen az okozta a merevedést, hogy a hím csapdába esett a ragacsos anyagban, és a küzdelem miatt felszökő vérnyomás miatt véletlenül nyomódhatott ki az alaphelyzetben behúzott pénisz.

tanulmány a Science of Nature folyóiratban jelent meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!