Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Ha csak öt perce van a gravitációs hullámokra

gravity-waves
2016.02.11. 16:36

Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére, az erről szóló tanulmányt ma hozták nyilvánosságra. Valószínűleg az év legtöbbet idézett cikke lesz ez, a felfedezés maga is szinte bizonyosan Nobel-díjat ér majd. A gravitációs hullámok felfedezésének körülményeiről és jelentőségükről ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A kutatásban részt vett tudósok segítségével próbáljuk elmagyarázni, mi is az a gravitációs hullám.

Ha ennél rövidebben szeretné megérteni a gravitációs hullámok mibenlétét, akkor az alábbi videót ajánljuk. Ezt a PHD Tv nevű közösség készítette, akiknek az a küldetése, hogy közelebb hozza a tudományt az emberekhez. Ennek érdekében rövid videókban próbálják elmagyarázni a legbonyolultabb kérdéseket.

A videóhoz magyar feliratot is készítettek, ebben az ELTE fizikusai (Bécsy Bence, Raffai Péter és Szölgyén Ákos) segédkeztek. Mindhárman részt vesznek a gravitációs hullámokat felfedező LIGO munkájában a Eötvös Gravity Research Groupon (EGRG) keresztül. Cikkünk elkészítésében Raffai nekünk is segített. (A feliratot a videó jobb alsó sarkában tudjuk bekapcsolni és a beállítások menüben állíthatjuk át magyarra.)

Egy másik videót is ajánlunk, ha egy másik módszerrel szeretné megérteni a gravitációs hullámokat. Ebben az Európai Űrügynökség gravitációs hullámokat kutató szondája és programja, a LISA Pathfinder egyik vezető kutatója, Paul McNamara magyarázza el a jelenséget. A videóban a kifeszített lepedő az univerzum, a kocka egy fekete lyuk, a golyó pedig egy bolygó.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!