Szabina
5 °C
11 °C

A floresi hobbitok nem emberek voltak

2016.02.16. 10:17

Megint fellángolt a vita az Indonéziában talált Homo floresiensisről, amelyet alacsony növése miatt hobbitnak is becéznek. Most olyan tanulmány jelent meg, amely szerint mégsem Homo Sapiens a Flores környékén megtalált emberféle.

homofloresie
Fotó: John Gurche, National Museum of Natural History

Amióta 2003-ban felfedezték a Homo floresiensis maradványait, kutatók azon vitatkoznak, honnan származnak az apró méretű ősemberek. Egyes elméletek szerint a Homo ágnak egy oldalhajtása, és a Homo erectusból, vagy egy még korábbi fajból, a Homo habilisból származik. Más kutatók azonban azt gondolták, hogy 18 ezer évvel korábban már nem élhettek olyan ősemberek, akik nem Homo sapiensek.

Az új kutatásban a koponyacsontokat vizsgálták és kizárták annak lehetőségét, hogy Homo sapiensről legyen szó. Teljesen új eszközökkel vizsgálták a Liang Bua barlangban talált koponyát, ez maradt fenn a legjobb állapotban az összes talált maradványból.

A koponyacsont vastagságát, formáját is vizsgálták. A tanulmány szerzői szerint nagyon sok mindenre következtethetnek ezekből az információkból. A legfontosabb információ azonban az volt, hogy nem találtak betegségre utaló nyomokat.

Ez azért fontos, mert több elmélet szerint a Homo floresiensis valójában valamilyen betegségben szenvedő Homo sapiens. Azt gondolják, hogy a Homo floresiensis valójában modern ember volt némi rendellenességgel. Több kutató szerint mikrokefáliában szenvedett.

Ezen elméletek azt is megmagyarázták, hogy miért volt ilyen pici, alig egy méter magas volt és a felnőtt egyedek is csak 25 kilogrammosak voltak. Az állatvilágban megfigyelhető, hogyha földnyelven egy szigetre jutnak, akkor későbbi egyedeik kisebb testméretűek lehetnek, ha nem jutnak elég élelemhez.

A francia kutatók azonban kizárták a betegséget a koponyacsontok alapján. Ez pedig egyet jelenthet szerintük, hogy mégsem Homo sapiens a floresi ember. De azt még nem tudják, hogy akkor mégis mi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.