Mária
-6 °C
-2 °C

Lökéshullám-terápia válthatja a Viagrát

2016.02.19. 10:46

A Viagra több millió férfi életet változtatta meg, akik merevedési zavarokkal küzdöttek, de a kék tabletta nem tökéletes: bőven vannak mellékhatásai, például fejfájás, halláscsökkenés, szédülés, hasfájás – egyik sem segít túl sokat a romantikának. 

Nem csoda, hogy a kutatók más megoldásokat is keresnek: januárban sikeres őssejtbeültetésekkel megoldott merevedési zavarokról szóltak a hírek, most pedig olyan módszert találtak, ami azoknál is működhet, akiken a gyógyszerek nem segítenek: a módszer neve angolul extra-corporeal shock wave therapy (ESWT), azaz testen kívüli lökéshullám-terápia nem hangzik túl biztatóan, de a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy a hímvesszőt alacsony intenzitású hanghullámoknak teszik ki.

A terápiával kapcsolatos eredményeit több kutató közzétette a Spanyolországban tartott European Society for Sexual Medicine ülésén, ez alapján az elmúlt pár évben felhalmozott tudás meggyőzőnek tűnik.

Még 2013-ban izraeli kutatók 20, legalább három éve merevedési zavarokkal küzdő férfival végezték el a terápiát. Hat hónappal a kezelések után 15-nek voltak spontán erekciói, amelyek elég erősek voltak a behatoláshoz. Ugyanezek a kutatók most hatvan férfit tesztelnek kétéves időszakban.

2014 -ben 112 merevedési zavarokkal küzdő férfival (gyógyszer nélkül nem tudtak behatolni) végeztek kutatást dán kutatók: két csoportra osztották őket, az egyikük öt héten át lökéshullám-terápiát kapott, a másik csoport placebót. A lökéshullámos csoport 57 százaléka (29 férfi) tudott öt héttel kezelés után erekciót fenntartani, és közösülni gyógyszer nélkül, a placebócsoportból csak kilenc százalék (öt férfi) mutatott hasonló eredményeket. 12 héttel a kezelések után még mindig 28 százalékuk tudott merevedést produkálni gyógyszer nélkül.

New Scientistnek nyilatkozó izraeli kutató, Ilan Gruenwald szerint a terápiával új véredények nőnek a péniszben, ami visszaállítja a szerv egészséges vérkeringését. A módszer viszont még eléggé kezdeti állapotban van, igaz, már több klinikán alkalmazzák. 

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!