Emil, Csanád
15 °C
30 °C

Varrás mentén szakadt a Plútó holdja

2016.02.22. 15:09

Amikor tavaly év végén a Plútó mellett elhúzó New Horizons űrszonda a törpebolygó holdjairól készített fotók között visszaküldte az első, nagyobb felbontású felvételeket a Charonról, a kutatók nagyon meglepődtek az égitest közepén felfedezett óriási repedés láttán.

nh-charon
Fotó: NASA

Nem is igazán tudták hova tenni a dolgot, de most úgy tűnik, van magyarázat a keletkezésére: a hold, hogy úgy mondjuk, a varrás mentén szakad.

Vagy legalábbis szakadt valamikor, fiatalkorában. A csillagászok szerint a Charont régebben fűtötte az akkor még radioaktív magja, vagyis volt energiaforrás, ami melegen tartotta a kőzetréteg és a felszíni jégpáncél között megrekedt, felszín alatti óceánokat. Amikor a mag hője csökkenni kezdett, a jégpáncél alatt lévő víz megfagyott, és így kitágulva szétvetette a felszínt borító jégréteget.

A New Horizons adatai is ilyesmire utalnak, a kutatók szerint a mért adatok bizonyítják, hogy a felszíni jég bizonyos részei megolvadtak, majd újra megfagytak a múltban. A repedések akár 1800 kilométer hosszúak, és néhol 7,2 kilométer mélyek is lehetnek, és ezekkel a méretekkel már a Grand Canyon sem vetélkedhet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!