Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Madárpók mérgéből készül fájdalomcsillapító

2016.02.29. 12:45

A mérgükkel gyilkoló állatok gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítót, hogy az áldozatuknak fel se tűnjön a támadás, ezért a tudósok előszeretettel vizsgálják meg ezeket a halálos koktélokat, hátha az összetevők közt találnak valamit, ami a gyógyászatban is felhasználható.

Így terelődött az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatóinak figyelme a perui Thrixopelma pruriens madárpókfajra, melynek a mérgében különleges peptideket találtak. A ProTx-II elnevezésű hatóanyag az idegsejtek membránjában lévő fájdalomreceptorra kapcsolódik, nagy potenciál van benne, és emiatt ideális jelölt arra, hogy gyógyszeripari alapanyagot készítsenek belőle.

Az idegsejt membránjának fontos szerepe van abban, hogy a ProTx-II blokkolni tudja a fájdalomreceptort. A membrán odavonzza a peptidet az idegsejthez, megnöveli a koncentrációját a fájdalomreceptor közelében, és megfelelő irányban rögzíti a peptidet, hogy a lehető legnagyobb hatást tudja kifejteni.

Csupán a csatlakozás pontos helyét, és a membrán fájdalomblokkolásban betöltött szerepét nem tisztázták még a kutatók.

Az biztos, hogy világszerte több millió ember vár feszült figyelemmel, hogy sikerül-e létrehozni egy hatékonyabb fájdalomcsillapítót. Rengetegen élnek krónikus fájdalommal, és csak olyan gyógyszereket tudnak használni, amelyek vagy függőséget okoznak, vagy súlyos mellékhatásaik vannak.  

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.