János, Pál
20 °C
31 °C

Öt évvel Fukusima után ehetők a japán halak

2016.03.01. 23:09

Közel öt évvel a fukusimai nukleáris katasztrófa után megvizsgálták Japán partjainál a tenger gyümölcseit, és a tudósok megállapították, hogy a nagy részük fogyasztásra alkalmas. A PNAS tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint nagyon kicsi a veszélye a tengerből származó ételek szennyezettségének.

A japán egyetemek kutatói által elvégzett vizsgálat talán enyhíti a 2011-es tragédia nyomán kialakult félelmet, hogy veszélyes elfogyasztani a Japán vizeiben kifogott tengeri herkentyűket.

Ezzel kapcsolatban többször jelentek meg ellentmondásos nyilatkozatok, ez a sugárzási szint változásának tudható be a friss tanulmány szerzői szerint. Hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, a kutatók Hirosi Okamura vezetésével kidolgoztak egy új módszert, amivel a rákot okozó cézium szintjét vizsgálják.

Ezzel az összes halat ehetőnek találták. A fenéklakó halakban magasabb céziumszintet mértek, de csak Fukusima közelében.

A katasztrófa után Japán a világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozását vezette be.