Jeromos
9 °C
26 °C

Szereti a kávét? Akkor kezdjen aggódni a méhek miatt!

2016.03.01. 11:37

Alma, áfonya, hagyma, káposzta, karfiol, kakaóbab, kávé, körte, mandula, mustár, napraforgó, repce, retek, sárgarépa, takarmánylucerna, uborka – ez mind megcsappanhat a boltok polcain, ha tovább folytatódik a méhek tömeges pusztulása. Mindez a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) első átfogó beporzójelentéséből derül ki, amelyben az MTA Ökológiai Kutatóközpont is közreműködött.

Az is olvasható a jelentésben, hogy ha a mennyiséget nézzük, az emberiség élelmének 30-35 százaléka az állati beporzás sikerességétől függ. Ha a növényi alapanyagok sokféleségére, az élelmiszerek minőségére gondolunk, akkor ez az arány még jóval magasabb – írja az mta.hu.

Ha a jelenlegi mértékben csökkenne tovább a beporzók száma, a legvalószínűbb következmény az lenne, hogy az élelmiszerboltok zöldség-gyümölcs részlegeinek kínálata sok helyen a felére csökkenne, emiatt pedig nőne az alultápláltság kockázata. A jelentés arra is emlékeztet, hogy az olyan növények, mint a kávé vagy a kakaó, kiemelten fontos bevételi forrást jelentenek több fejlődő országban.

Csak vadméhekből 20 ezer fajt tart nyilván a tudomány. A méheken kívül sok lepkefaj, darázs, legyek, egyéb rovarok, denevérfélék és madarak vesznek részt a beporzásban. Az IPBES összegzése szerint a világ éves élelmiszertermeléséből 235-577 milliárd dollárra rúg az a mennyiség, amely közvetlenül a beporzóktól függ.

A jelentés szerint a megoldás egyértelműen a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele. A konkrét javaslataik:

  • A termőföldeken létesítsenek vadvirágokkal borított sávokat.
  • A termelők egész tájakra kiterjedően biztosítsák vagy növeljék a beporzók élőhelyeinek változatosságát, ebben használják fel a mozaikos jellegű élőhelyeket kialakító, hagyományos mezőgazdálkodási módszereket.
  • Csökkentsék a növényvédőszer-használatot: keressenek vegyszermentes módszereket a károk elhárítására, új technológiákkal csökkentsék a vegyszerek szóródását.
  • Javítsák a méhtartás körülményeit. Ide értendő a kórokozók elleni fellépés és a méhkereskedelem és -tartás hatékonyabb, jobb szabályozása.

A kihalással fenyegetett beporzó fajok száma folyamatosan növekszik, és emögött számos esetben az emberi tevékenység, főleg a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági eljárások és a növényvédő szerek alkalmazása áll. A jelenségről a méhek kapcsán korábban részletesebben is írtunk, a magyarázó cikkünket ide kattintva olvashatja:

Az IPBES a klímaváltozás problémájával foglalkozó, szintén ENSZ-hátterű szervezet, az IPCC mintájára jött létre 2012-ben. A 124 ENSZ-tagállam alapította testület célja a Föld ökológiai állapotának felmérése és az ökoszisztémák katasztrofális romlásának megállítása. Ennek az első konkrét eredménye a több száz kutató mértékadó eredményeit összegző, két év alatt megszerkesztett jelentés.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.