Mária
-7 °C
3 °C

Házi vegyszer a genetika új szuperanyaga

2016.03.04. 11:06

Eddig csak az úszómedencébe szórt klórt stabilizálták az izocianursav nevű molekulával, de a McGill Egyetem kutatói ennél sokkal nemesebb felhasználási módját találták meg. Ezzel az olcsó molekulával át tudják alakítani a dns struktúráját, és a jól ismert dupla spirálból tripla spirálokat alakítottak ki.

Nanotechnológiás lego

A hatvan évvel ezelőtt felfedezett dns négy építőkockája az adenin, a timin, a guanin és a citozin. Ezekből a betűkből azonban nemcsak a biológiai életben kulcsfontosságú géneket lehet összerakni, hanem más nanoméretű struktúrákat is. Ez a munka azonban igen költséges és bonyolult.

top

A McGill egyetem kutatói, Hanadi Sleiman vezetésével, teljesen új dns-szerkesztési módszert dolgoztak ki. A munkába nyolc éve vágtak bele, amikor Sleiman megemlített a laborban, hogy érdemes lenne ránézni erre az izocianursavra, mert a szerkezete nagyon alkalmasnak tűnik ahhoz, hogy a dns alkotóelemeihez tudjon kapcsolódni. Az egyik diák elkezdett kísérletezni vele, és azzal ment vissza Sleimanhoz, hogy rostokat látott az atomi erőt mérő speciális mikroszkóppal.

Mint később kiderült, ezeknek a rostoknak igen különleges struktúrájuk van, az izocianursav képes volt az adeninekből újfajta formákat, tripla spirálokat kialakítani. Ezzel a módszerrel elérhetőbbé tudják tenni ezeket az összetett felépítésű molekulákat, és elkezdhetnek dolgozni azon, hogy kitalálják, mire használják fel az biokémia vagy az anyagtudományok területén.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!