Ágnes
-11 °C
-4 °C

Ilyen apró lyukon át még nem műtöttek

2016.03.05. 18:26

A világűr után a kórházi műtőket is meghódítja a Brigham Young Egyetem (BYU) két mérnök professzora, Larry Howell és Spencer Magleby, akik arról híresek, hogy az origamiból merítenek ötletet. Olyan apró orvosi műszert fejlesztettek ki, hogy a testbe történő behatoláshoz szükséges metszés a műtét után magától begyógyul, nem is kell összevarrni.

A sebészetben az lenne az ideális, ha egyre kisebb vágást lehetne ejteni a megműtött pácienseken, hogy a sebek minél hamarabb begyógyuljanak. Az Intuitive Surgical System által kifejlesztett daVinci sebészeti robot eddig is arról volt híres, hogy a használatával csak apró sebet kell ejteni a betegen, de a sebbe behatoló fej méretét nem tudták tovább csökkenteni. Az origami abban segített, hogy a hagyományos csapos csukló helyett találjanak egy újfajta módszert a fej elforgatására.

A BYU feje olyan apró lett, hogy egy 3 milliméteres vágaton átfér.

Magleby a BYU egyetemi lapjának azt nyilatkozta, hogy az orvosi eszközök kifejlesztése nem igazán különbözik attól a munkától, amit a NASA-nak végeztek el. Az űrhivatal is azért fordult hozzájuk, mert az űrhajókon kevés a hely, és ötletes megoldásokra volt szükségük, hogy kis helyen is elférjenek az antennák, napelemek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.