Árpád
-1 °C
9 °C

Gyíkot találtak a 99 millió éves borostyánban

2016.03.07. 10:36

Egy megkövült gyíkot találtak egy Délkelet-Ázsiából származó borostyánban, amely 99 millió évvel ezelőtt keletkezhetett. A kutatók szerint ez a legősibb példánya a fajnak, a hüllőkutatóknak egyfajta hiányzó láncszemet jelenthet a felfedezés.

TOP LIZARD 0.png

A gyík nagyjából 75 millió évvel korábban élt, mint az eddig rekorder. A Florida Museum of Natural History kutatói néhány napja tették közzé felfedezésüket.

A borostyánt évtizedekkel ezelőtt találták, de csak most lett megfelelő felszerelés ahhoz, hogy meg is tudják vizsgálni a belsejét. Hihetetlen érzés először megpillantani ezeket az állatokat, lelkendezett Edward Stanley, a kutatócsoport egyik tagja. Főleg miután kiderült, hogy milyen jó állapotban maradt fenn a gyík.

Az állat teljes teste egyben van, még a szemei és a színek is megmaradtak. Ez nagyon ritka ilyen korú fosszíliáknál. A többi hüllő, amely ugyanebben a borostyánban esett csapdába, szintén kitűnő állapotban vannak.

Az apró hüllőknek különleges a testük, ezért az nagyon gyorsan foszlásnak indul. A borostyán segített egyben tartani a testet. Stanley és csapata nagy-felbontású digitálist röntgent vetett be a vizsgálatkor. Az életkort is a borostyán feltörése nélkül határozták meg.

A felfedezés segíthet a kutatóknak jobban megismerni azt az elveszett világot, amikor ezek az állatok éltek. A modern hüllőkről is többet megtudhatnak azzal, hogy tudják, hogyan alakultak ki azok.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.