Vilmos
24 °C
35 °C

Visszatért a vadonba az egyszer már eltűnt vadló

2016.03.07. 15:55

A Przewalski lovak két évtizeddel korábban eltűntek a vadonból, de fogságban még élt néhány példány belőlük. Emiatt már szinte kihaltnak tekintették a fajt, ami azért is fontos, mert ez az utolsó vadon élő lófaj.

Most hat példány hoztak vissza az orosz pusztába. Ezek egy dél-franciaországi rezervátumban születtek, most első telüket töltik az Orenburg rezervátumban, a kazah határ közelében.

sixprzewalsk
Fotó: phys.org

A természetvédelmi terület 16500 hektár, ez a legnagyobb érintetlen sztyeppe Oroszországban. Korábban a katonaság tulajdonában volt, de ez nem zavarja sem a lovakat, sem a tudósokat, akik most mindent megtesznek azért, hogy a lovak jól érezzék magukat a havas tájon. Reményeik szerint néhány éven belül már száz ilyen ló fog itt nyargalni.

A kutatók úgy látják, hogy a lovak jól érzik magukat a mostoha körülmények ellenére. Olyan képeket is közzétettek, amelyeken azt látni, hogy a lovak a hátukon henteregnek a hóban. Nem félnek a hótól, a széltől és a hidegtől. Ha lesz elég élelme, akkor jól fogja érezni magát a területen.

Az erőfeszítések ellenére még nagyon sok idő és munka lesz, míg megmentik ezeket az állatokat a kihalástól. A hosszú szőrű lovakból ezrek éltek egykor a sztyeppén. A 19. században fedezte fel őket egy orosz felfedező. A lovak felkeltették az európaiak érdeklődését és mindent megtettek, hogy befogják az állatokat. Végkimerülésig kergették a hordákat, hogy elfogják a fiatalabb állatokat. Ironikus, hogy végül ez vezetett oda, hogy van esély megmenteni a fajt. A ma élő kétezer állat csak 12 vadló leszármazottja.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.