Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Egyes madarak olyan okosak, mint az emberszabásúak

2016.03.10. 16:40 Módosítva: 2016-03-10 16:40:58

Az emlősök, emberszabásúak okosságát az agy egy területére lehet visszavezetni és ez a nagyagy (neokortex). A nagyagy az agy legnagyobb része, felszínét növeli, hogy gyűrődve tekervényeket képez, amelyeket barázdák választanak el egymástól. Felszínét szürke állomány, az agykéreg borítja. Az agykéreg a központi idegrendszer legmagasabb szintje, óriási mennyiségű információt kap és dolgoz fel. Számos összetett feladat elvégzése köszönhető a nagyagynak, ennek köszönhető a motorikus készségek fejlődése, a nyelvtanulás, de még az összetett gondolkodás is.

A madarakban nincs nagyagy, emiatt a kutatók évekig azt gondolták, hogy ezt azt is jelenti, hogy a madarak egyszerűen nem tudnak olyan okosak lenni, mint az emlősök. Most azonban kiderült, hogy ez így nem igaz.

A kutatók már hosszú ideje észrevették, hogy a madarak összetett tevékenységre képesek, éljenek akár a vadonban, akár laborokban. És az sem igaz, hogy a madarak koponyája üres lenne. Megvan a maguk szerve, ami az emlősöknél a nagyagynak felel meg. Ez az agyköpeny (pallium).

Különösen a papagájféléknél és a varjúféléknél figyelhető meg az, hogy az agyköpeny olyan célt szolgál, mint a nagyagy. Onur Güntürkün és Thomas Bugnyar biológusok arra a megállapításra jutottak, hogy a madarak is képesek összetett feladatokat elvégezni.

Elképzelhető, hogy különböző agyszerkezetek alakultak ki a madaraknál és az emlősöknél ugyanarra a funkcióra 300 millió évvel ezelőtt? Güntürkün szerint csak elméleti a kérdés és a válasz, igen. Végül is nem lenne példa nélküli, konvergens evolúciónak hívjuk ezt. Ez egy olyan folyamat, amikor egymáshoz nem kapcsolódó fejlődési útvonalakon hasonló biológiai jelenségek alakulnak ki. Ilyen klasszikus példa például a szárny kialakulása.

A lényeg, hogy nem csak az emlősökre lehet jellemző az intelligencia és nem csak a nagyagy képes összetett feladatokat elvégezni. Erre képesek egyes madarak is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.