Vilma
-7 °C
4 °C

Vemhes T. rexet találtak az USA-ban

2016.03.16. 11:54

Egy 68 millió éves Tyrannosaurus rex combcsontjából vett minta elemzése kimutatta, hogy az állat épp vemhes volt. Ha a North Carolina Egyetem és a North Carolina Természettudományi Múzeum szakértőiből álló csoportnak igaza van, az óriási eredmény lehet, a paleontológusok ugyanis általában azt sem igazán tudják, hogy a maradványok eredetileg hím vagy nőstény dinoszauruszhoz tartoztak-e.

A vizsgált T. rex egy, a mai Montana állam területén élt őslény csontja, és a különlegessége, hogy egy olyan szövetet tartalmaz, amely kizárólag a tojókban jelenik meg, méghozzá azokban, melyek épp a tojás lerakása előtt vagy után állnak, áll a tanulmányban.

A vizsgálat nem ma kezdődött, már 2005-ben is voltak eredmények, de csak mostanra sikerült odáig eljutni, hogy a tojásképződést segítő medulláris csontok jelenlétére utaló jeleket sikerült megfigyelni. A kutatók korábban is biztosak voltak abban, mit találtak, de mint Mary Schweitzer, a kutatócsoport vezetője elmondta, a dinoszauruszok leszármazottainak tekintett madarak esetében is számos olyan betegség létezik, ami hasonló kémiai jeleket produkál a csontok vizsgálatánál, mint a medulláris csontok jelenléte. „Biztosak akartunk lenni, így alapos kémiai elemzésre volt szükség” – mondta el a tanulmány vezető szerzője.

A medulláris csontok különlegesek: csak rövid időre alakulnak ki, de jelenlétüknek központi jelentősége van a tojásképződés közben, és az időszak végén el is tűnnek a madarak (és ezek szerint a dinoszauruszok) szervezetéből. A kutatók korábban azt gondolták, hogy a csontok felszívódása után a kémiai nyomok is eltűnnek, de nem: a T. rex combcsontján kapott eredményeket összehasonlították egy, épp tojásrakás után lévő strucc eredményeivel, és ez alátámasztotta az elméletet.

Ami ennél is fontosabb, hogy a paleontológusoknak a medulláris csontokra utaló jelek keresésével végre lesz lehetőségük megállapítani, hogy a maradványok milyen nemű dinoszauruszhoz tartoztak. A baj csak az, hogy ez csak akkor sikerül majd, ha az állat a termékenységi időszak közelében pusztult el, a szakértők szerint a kémiai nyomok egy idő után felismerhetetlenül elhalványulnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.