Levente, Irén
17 °C
27 °C

Mit lehet csinálni rohadt paradicsomból?

2016.03.17. 10:42

A tavaszi napforduló közeledtével minden süt, rügyezik, csiripel és dagad; hónapok kérdése, hogy beinduljon a paradicsomszezon. Lecsókészítés közben előfordul, hogy néhány paradicsom megütődik, kireped, elrohad, működés- és tálalásképtelenné válik, röviden: rossz lesz. A paradicsomnak is, meg nekünk is, ha megesszük. Kidobni viszont hülyeség. De mit lehetne csinálni a rohadt, ütődött, kirepedt paradicsomokból?

Például elektromos áramot.

Az American Chemical Society éves találkozóján egy kutatócsoport bemutatta, hogy gyártható elektromos áram rohadt paradicsomból. Mint kiderítették, a paradicsom igen hasznos bioenergia-forrás, ha biológiai vagy mikrobiális elektrokémiai elemként hasznosítják. Az egyik kutató, Namita Shrestha szerint az általuk bemutatott eljárás további haszna, hogy megtisztítja a paradicsomtartalmú szilárd hulladékot és a melléktermékként keletkező szennyvizet is.

A kutatók a paradicsomot egy tartályba tették, amiben különleges baktériumok végzik a növény lebontását. Ha a mikrobák kapcsolatba lépnek a paradicsommaradványokkal, oxidálják azt, és elektronok szabadulnak föl. Az elektrokémiai cellák ezután csapdába ejtik az elektronokat, és elektromosság képződik.

Az új módszer egyelőre nem fenyegeti a hagyományos erőműveket. 0,3 watt teljesítményhez 10 milligramm paradicsomra lenne szükség. Nagy léptékben alkalmazva viszont hatalmas erőforrást jelentene. A kutatók becslései szerint Florida éves paradicsomhulladéka – nagyjából 396 ezer tonna – annyi energiát termelne, amennyivel 90 napra ki lehetne világítani Disney Worldöt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!