Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Tudja, milyen volt a dodó?

2016.03.24. 09:24

A dodó egy viszonylag nagy méretű, repülni képtelen madár volt. Attól lett híres, hogy alig fedezték fel, már ki is pusztult az egész faj. A madár az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált, pedig nem is vadásztak rá.

A dodóról nagyon keveset tudunk, mert alig maradt fenn csont vagy hiteles feljegyzés róla. Talán ezért fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Sketchfabé, amely több múzeummal is kapcsolatban áll, hogy 3D-s képet alkossanak kihalt állatokról, ősi sírokról vagy más, tudományosan is érdekes tárgyakról. III. Richárd sírja után most a dodó került sorra.

A dodóról annyit tudni, hogy nagyjából egyméteres volt a magassága, nagy volt a feje és erőteljes a csőre. Repülni nem tudott, de nem volt rokona a struccnak. A dodók Mauritius szigetén éltek, növényekkel, kisebb gerinctelen állatokkal táplálkoztak.

Durban Dodo Skeleton - Anatomically Correct Pose by Aves 3D on Sketchfab

A madaraknak nem volt jó a húsuk, így nem nagyon vadásztak rá, annak ellenére, hogy elég könnyű lett volna, hiszen a madárban nem alakult ki félelem az emberektől. Inkább az ember által behurcolt állatok okozták a vesztét, amelyek kifosztották, feldúlták a dodók fészkeit. Később a telepesek kipusztították az élőhelyüknek számító őserdőt is. Az állat a 17. század végére kihalt.

Nagyon kevés csontot találtak a madárról, teljes csontváz nem is létezik a 17. századból, csupán darabok. Emiatt a kutatók nagyon sokáig nem is tudták megalkotni a dodó teljes csontvázát. Hiába maradtak fenn korabeli rajzok a madárról, a kutatók nem tudták, pontosan hogyan nézett ki a dodó.

Egy holocén korszakból származó fosszília sietett a segítségükre: Richard Owen talált egy dodócsontvázat Mauritiuson 1865-ben. Ez a csontváz ma a Durbani Természettudományi Múzeumban látható. Erről készítettek most 3D-s képet, így bárki meg tudja nézni, hogyan is nézhetett ki az egy méter magas, kihalt madár.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.