Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Bepörgött egy japán műhold

2016.03.28. 17:20

Elvesztette a kapcsolatot újgenerációs röntgensugaras csillagászati műholdjával a japán űrkutatási ügynökség, a JAXA. A közlemény szerint egy rövidke kapcsolat összejött a műholddal, de ez kevés volt ahhoz, hogy felmérjék, mi a helyzet a műholddal.

Az ASTRO-Hitomi műholdat galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én, a kapcsolat szombat délután szakadt meg - közölte hétfőn Josazaki Izumu, az űrügynökség szóvivője az MTI szerint.

Az amerikai hadsereg egyesített űrműveleti központja (JSpOC), amely a Föld körüli pályán lévő műholdakat, mesterséges tárgyakat követi nyomon, hétfőn azt közölte, hogy az Astro-H közelében öt tárgyat észleltek. A központ Twitter-üzenete szerint a Hitomi műhold közelében öt "széthullásból eredő darabot" azonosítottak.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithonian Asztrofizkiai Központ csillagásza közölte, egyelőre nem tudni, hogy a műhold hullott-e darabjaira, vagy kisebb, a működéshez nem feltétlenül szükséges darabok, például szigetelés- vagy burkolatdarabok váltak le róla. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a műhold valamelyik üzemanyagtartálya, esetleg a hűtőrendszer egy része robbanhatott fel, ez a sérülést, illetve a kommunikációs zavart okozó pörgést is megmagyarázná.

McDowell szerint viszont a műhold nem veszett el, csak nagyon rossz állapotban van, de ő hisz abban, hogy a JAXA és a földi irányítás eléri és újra működőképessé teszi a Hitomit.

A 14 méter hosszú, 2,7 tonnás ASTRO-H mintegy 580 kilométerre kering a Föld körül. A négy teleszkóppal és hat detektorral ellátott műhold azt kutatja, hogyan formálódnak a galaxishalmazok és hogyan befolyásolja őket a sötét energia és a sötét anyag. Az ASTRO-H az 1979-ben indult japán röntgensugaras misszió hatodik műholdja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.