Szívférgesség fenyegeti Magyarországot

2016.05.15. 13:07

A szívférgesség már a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti – közölte az Inforádió. A szúnyogok által rohamosan terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben és a jószág pusztulását okozza.

A szívférgességről zseniális videót is készített a Zállatorvos nevű Youtube-felhasználó. Korábbi cikkünk szerint a videó kicsit hosszú, 11 perc, de minden perce arany: ritkán sikerül videós ismeretterjesztés ennyire szórakoztatóra.

„Hazánkban 2009 óta ütötte fel a fejét ez az eddig egzotikusnak hitt megbetegedés, amely eddig a mediterrán országokban volt megtalálható. Elsősorban a déli megyékben fordul elő, hiszen dél felől a globális felmelegedés hatására tudtak a fertőzött szúnyogok Magyarország területére berepülni” – mondta a rádiónak Lukács Zoltán szakállatorvos. Nagy folyóink, a Tisza és Duna környékén fordulnak még elő gyakrabban, nagyobb számban a fertőzött szúnyogok, illetve azok a kutyák is, amelyek a szívférgesség parazitáját hordozzák.

Kiemelhető Szeged környéke, Debrecen, Nyíregyháza, illetve az ország közepén Budapest, Pest megye, Komárom, Tata és Tatabánya, Győr környéke, ahol nagyobb számban fordulnak elő pozitív, tehát már beteg kutyák.

Dirofilaria-immitis-dog-heart
Fotó: Alan R Walker / Wikimedia Commons

A levett vérmintákból vannak statisztikai adatok a 2009 és 2014 időszakról. A vérminták 16-17 százaléka pozitív szívféregre vonatkozóan, ami igen magas szám a szakértő szerint. A házi kutyán kívül a farkasok, a rókák és az aranysakál, de más húsevők esetében, például a macskánál és a vadászgörénynél is leírtak már fertőzöttséget.

„A férgek 10, de akár 30 centiméter hosszúak is lehetnek, a kutya szívében és a nagy tüdőerekben élnek. Jellemző tünetek a fáradékonyság, a nehezített légzés” – mondta Lukács Zoltán.

A betegség szűrővizsgálattal kiszűrhető, ha annak eredménye negatív, akkor védhető a kutya a szúnyogok és a szívférgesség ellen is. Ha pedig pozitív, a kutyát lehet kezeltetni, így nemcsak meggyógyulhat, hanem továbbfertőzni sem fog.