Ilona
16 °C
33 °C

Öt éve maradt a keleti síkvidéki gorillának

2016.10.20. 16:40

A kihalás szélén áll a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő keleti síkvidéki gorilla, a főemlős öt éven belül teljes eltűnhet a térségből, erre a következtetésre jutottak a Vadvédelmi Társaság (WCS) szakemberei a PLOS One tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az amerikai természetvédelmi szervezet szakemberi először vizsgálták azt, miként hatott a világ legnagyobb főemlősének populációjára az élőhelyén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 1996-ban kezdődött polgárháború, írja az MTI. A háború következtében elterjedt a vadállatok, köztük a gorillák vadászata, és a fegyveres milíciák jelenléte akadályozta a populáció nagyságának felmérését, magyarázta Andrew Plumptre, a WCS egyik igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

A háború előtt a keleti síkvidéki gorilla populációja a becslések szerint elérte a 16900-at. A kutatók mostani becslése szerint mára 3800 keleti síkvidéki gorilla él vadon, egyetlen nemzedék alatt számuk 77 százalékkal csökkent. Az 1990-es évek végére a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már veszélyeztetettként tartotta nyilván vörös listáján, jelenleg már a végveszélyben lévő állatok között tartják számon.

Miközben tudtuk, hogy a keleti síkvidéki gorilla veszélyeztetett, senki nem kutatta azt, mennyivel csökkent populációja. A WCS kutatása szerint a főemlős élőhelye 19700 négyzetkilométere zsugorodott. Ezen belül a kutatók három olyan területet azonosítottak, ahol a fennmaradt populáció leginkább végveszélyben van. A főemlős legnagyobb élőhelyén, a Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban 87 százalékkal zsugorodott a populáció. 

A szakemberek úgy vélik, hogy a keleti síkvidéki gorilla élőhelye számos térségében öt éven belül kipusztulhat, és ezért erőteljesebb vadvédelmi erőfeszítéseket sürgetnek, köztük a bányászat beszüntetését a védett területeken, a fegyveres csoportok érdekeltté tételét abban, hogy őrizzék meg a térség vadvilágát.

A kutatók becsléseiket a helyi őslakosok és a nemzeti park vadvédelmi szakembereinek adataira alapozták, és azokra a megfigyelésekre, amelyeket az állat élőhelyének tíz körzetében végeztek. A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) a keleti gorilla három alfajának egyike. A világ legnagyobb főemlőse, a vadon élő felnőtt hím gorilla súlya meghaladhatja a 225 kilogrammot, magassága a 183 centimétert. Vadon már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő erdőkben él. A WCS szakemberei az 1950-es évek óta figyelik a térségben a gorillapopuláció alakulását.