Jól halad az izraeli giganaperőmű építése

2017.01.06. 12:00

2018-ra elkészül a világ egyik legmagasabb naperőműtornya a Negev-sivatagban, írják az izraeli lapok az Associated Press jelentésére hivatkozva. Három évvel a tervek nyilvánosságra hozása után úgy tűnik, jól halad az építkezés, noha kis csúszásban vannak az eredetileg kitűzött 2017-es célhoz képest.

A háromszáztíz megawatt teljesítményű Asalim naperőmű Izrael teljes szükségletének 1,6 százalékát, ami százharmincezer háztartás, a lakosság öt százalékának áramellátását fedezi majd. Az erőmű központi eleme a 250 méteres naperőműtorony lesz. Ötvenezer, a Nap járását követő tükör fogja a toronyra összpontosítani a Nap sugarait, ezzel fűtve egy kazánt, amelynek gőzével az áramot termelő turbinát hajtják.

Azért építik ilyen magasra a tornyot, hogy minél kisebb földterületen helyezhessék el a tükröket, és minél közelebb vannak egymáshoz, annál magasabb tornyot kell építeni a napsugarak összegyűjtésére. Az erőmű tükrei a tervek szerint három négyzetkilométernyi helyet foglalnak majd el. A komplexumhoz tartozik majd egy szolár-termál létesítmény, ami naplemente után tárolni tudja az energiát, valamint hagyományos napelemekkel termelő része is lesz az erőműnek

A napfényben gazdag Izrael hagyományosan kőolajszármazékokkal, illetve a földközi-tengeri földgázmezők felfedezése, és kiaknázásának megindulása óta földgázzal működteti erőműveit. Energia felhasználásának jelenleg mindössze két és fél százaléka származik a nap erejéből. A tervek szerint az ország 2020-ra megnégyszerezi, tíz százalékra növeli napenergia kiaknázását, főként a Negev-sivatagban felépülő új naperőművekkel.

Egyre több helyen építettek, építenek az izraelihez hasonló CSP (Concentrated Solar Power) naperőművet, körülbelül egy tucat működik jelenleg a világban. A jelenleg legnagyobb, a Nevada-sivatagban felépített Ivanpah Naperőmű 2014 februárjában kezdett áramot termelni, és Dubaiban is megkezdték egy hatalmas komplexum építését, ami 2020-ra 1000, 2030-ra 5000 megawattos teljesítménnyel fog üzemelni a tervek szerint.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM