Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Hangyapotrohnak álcázza magát egy új bogárfaj

2017.02.16. 09:11

Hangyák potrohának álcázza magát egy újonnan felfedezett bogárfaj, írja az MTI. A Nymphister kronaueri szájszervével megkapaszkodik a vonuló hangya hátán és a hangyafészekbe szállíttatja magát, közölte a Darmstadti Műszaki Egyetem (DTU). A fajt Daniel Kronauer német hangyakutató után nevezték el a biológusok, kutatásuk eredményeit a BMC Zoology című tudományos lapban mutatták be.

Fotó: Munetoshi Maruyama

A DTU és a Washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói fedezték fel az új bogárfajt, amikor Costa Rica esőerdeiben hangyák éjszakai vonulását figyelték. Ekkor vették észre, hogy bizonyos egyedek potroha különös. Oldalról úgy tűnt, mintha a hangyáknak két potrohuk lenne. "Meglepetésünkre és örömünkre kiderült, hogy a 'második potroh' egy új bogárfaj" - mondta el Christoph von Beeren darmstadti szakértő.

A kutatók szerint az új bogárfaj szimbiózisban él a hangyákkal, és amikor azok új élőhelyet keresnek, akkor rágójukkal megkapaszkodnak a potroh és a tor közti részen, és afféle potyautasként átvitetik magukat a hangyákkal az új területre.

Nymphister kronaueri
Nymphister kronaueri
Fotó: DTU

Nem ez a bogár az egyetlen élőlény, amely profitál a hangyákkal való együttélésből, egyesek például saját ellenségeik elől lelnek menedékre körükben. A hangyák éjszakai vonulásában ezüstös pikkelykék, atkák, legyek, százlábúak és más bogarak is részt vesznek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.